Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Вицепремиерът Красимир Каракачанов пред „Радио България“

72% от българите подкрепят възстановяването на наборната армия

Снимка: БГНЕС

В края на 2019 г., „Радио България“ потърси оценката на министъра на отбраната и вицепремиер по сигурността Красимир Каракачанов за промените започнали в българската армия и за регионалната сигурност на Балканите. Процеса на промени министърът резюмира така:

Снимка: БГНЕС


Не искам да звучи като хвалба, но това, което не бе правено от 30 години, например проектите за модернизация на въоръжените сили, ремонтът и модернизацията на съществуваща техника, увеличаването на доходите на военнослужещите, се наложи да го правим в рамките на 2018- 2019-та. Тази година вече започнаха да се виждат резултатите – категоричен е министър Каракачанов. – Сключихме договора за придобиване на първите 8 модерни изтребители F 16 block 70. Процесът на модернизация на сухопътни войски с новата машина на пехотата и двата кораба за военноморския флот стигна дотам, че вече получихме офертите. Те са отворени и се работят. И се надявам следващата година да приключим и тази част от модернизацията на българската армия.

Доволен ли сте от начина, по който протече дотук конкурсът за машините на пехотата?

От 4 фирми, които проявяваха интерес, има 2 оферти. Ако погледнем добре тези две, които не подадоха − едната е германска, а другата е френска фирма, може би ще си обясним някои процеси и в самата Европа. Някои може би мислеха, че им се полага, понеже са големи държави, договорът да бъде сключен именно с тях. Само че ние се движим по Закона за обществените поръчки. Няма как.

Какви са Вашите гаранции, че обществените средства за отбрана се използват прозрачно?

Самият проект за инвестиционен разход е гласуван от парламента. Парламентът фиксира какво трябва да постигнем с всеки един от проектите − и за самолетите, и за военноморския флот, и за сухопътни войски. Фиксира и цените, с които трябва да се съобразим. Нататък се движим по Закона за обществените поръчки − подават се оферти, оценяват се, обявяват се публично и се взема решение.

В договора с „Локхийд Мартин“ има опция да се закупи още половин ескадрила. Как ще продължи този процес?

Проектът за модернизация включва придобиването на една ескадрила − 16 изтребителя. Ние реализирахме първата част, първите 8. Те трябва да пристигнат до 2023-24-та година. В този период трябва да се подготви вторият етап, за придобиване на останалите 8 самолета. Заложили сме основата и съм убеден, че условията, при които ще се сключи следващата част от договора ще бъдат много по-добри. След 3-4 години този самолет вече ще е масово в експлоатация, защото освен България и Словакия, които вече имат договори за F-16 Block 70 и Румъния проявява интерес. Хърватия води преговори. Гърция вече заявява намерение да модернизира съществуващите си самолети до нивото на Block 70. Отделно в Азия са сключени договори. Т.е. това вече ще бъде един самолет, който ще е на пазара и тъй като ще е в масово производство, цената му ще е доста по-ниска.

Българското общество сякаш е безразлично към темата за отбраната.

Няма да се съглася с вас. Обществото много добре разбира и идеята за възстановяване на наборната военна служба се подкрепя от 72% от обществото. А идеята за връщане на трудови войски, където онази част от обществото, която енеграмотна и не работи да придобие малко дисциплина, съзнание и професия, се подкрепя от 81 на сто от сънародниците ни. Обществото вижда, че ситуацията около България не е толкова розова, колкото някой се опитва да я представи. Конфликтът в Сирия, пък и в Ирак продължава. Напрежението между Турция и Гърция расте. В самата Турция, която е наш съсед има 3 млн. нелегални имигранти, които в даден момент може да тръгнат и към нашите граници. В Босна и Херцеговина цари реална нестабилност. Напрежението между Косово и Сърбия съществува реално. В Черноморския район напрежението Украйна-Русия е факт. Хората виждат, че светът не е по-сигурен, отколкото беше преди 10 или преди 20 години. И обществото разбира, че имаме нужда от армия. Погледнете одобрението за модернизацията, която се извършва, въпреки че струва пари. Проблемът е в онези политици, които в последните 20-25 години обясняваха на българския гражданин, че като влезем в ЕС, някой ще ни дава едни пари, ние само ще трябва да си живуркаме. Или като влезем в НАТО, някой друг ще ни пази. Беше премахната наборната служба - нещо, което не само Гърция и Турция като членове на НАТО не направиха, но и скандинавски държави като Финландия, Норвегия и Швеция възстановиха наборната военна служба, а Дания никога не я е премахвала.

Очаквайте и втората част на интервюто с министъра на отбраната Красимир Каракачанов, посветено на проблемите на Балканите, пред които ще сме изправени и през новата, 2020 година.Още от категорията

Президентът Румен Радев: Северна Македония в ЕС - без език на омразата

Президентът Румен Радев заяви, че България трябва да даде съгласие за начало на преговори на Северна Македония за членство в Европейския съюз, след като бъдат признати обективните исторически факти и „когато процесът по изкореняване на езика на омразата и..

публикувано на 27.11.20 в 16:57

Вицепремиерът Каракачанов поздрави Зоран Заев за позицията му относно България

Вицепремиерът Красимир Каракачанов поздрави премиера на Северна Македония Зоран Заев за заявената позиция във вчерашното му интервю за агенция БГНЕС и посочи, че ако се върви в тази посока, следващата година може да се говори за започване на преговорния..

публикувано на 26.11.20 в 15:01

Зоран Заев призовава да се премахне „желязната завеса“ към България

Съжалявам, че интервюто ми за БГНЕС предизвика негативни емоции. Но искам да подтикна македонската общественост за помощ в решаването на въпроса с България, каза македонският премиер Зоран Заев. Трябва да се съгласуваме по историческите въпроси и да..

публикувано на 26.11.20 в 13:08