Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ирина Иванов – IrrA и „Машината за щастие“

Как според вас работи една „машина за щастие“? Макар да звучи утопично, такава може да съществува във всяко човешко съзнание, стига да повярваме, че можем да бъдем господари на собственото си време и да изразим своите най-съкровени желания, без да бъдем упреквани за това. Именно този момент на абсолютна свобода е „горивото“, необходимо, за да заработи машината.

Със своята фотографска изложба, озаглавена The Happiness machine“, визуалният артист Ирина Иванов − IrrA , внушава на публиката, че този изключителен момент е възможен и може да бъде уловен цели 35 пъти, колкото са и снимките, подредени в уютното артистично пространство „КО-ОП“ в София от 9 до 12 януари. Кадрите са заснети по време на миналогодишното издание на фестивала Burning man, който ежегодно събира артисти от всички жанрове, както и публика от цял свят. Така за няколко дни, пространството в американския щат Невада, което някои наричат пустиня, а други – дъно на пресъхнало езеро, се превръща в запазена територия, където свободата и творчеството са в пълна симбиоза помежду си. Между 70 и 80 000 души е максималният брой хора, които могат да присъстват, като за целта се купуват билети в специална томбола – посочва Ирина и допълва:


Артистите на фестивала всяка година са различни, а сред публиката винаги има българска група, която създава свой лагер, където всички други българи, които отидат, се чувстват поканени, тъй като всъщност се намираш насред нищото и разполагаш само с това, което си занесеш.

През 2018 г., Ирина преживява фестивала, макар да не е на място физически, чрез своя партньор − един късметлиите, озовали се там. Следващата година и тя става част от артистичната еуфория в пустинята:

Мога да кажа, че това преживяване, от гледната ми точка в България, беше доста страшно. Това ме мотивира да заснема фестивала и по този начин да покажа истинския Burning man, извън всичко, което си представяме като чуем за това преживяване. Защото никой, когото попиташ как да се подготвиш или какво да очакваш като отидеш там, не ти казва, а по-скоро те съветва – изчакай да отидеш, и ще разбереш.

Едно от нещата, които ѝ правят особено впечатление по време на миналогодишното издание, е липсата на каквато и да било агресия или конфликти между хората и готовността на всеки да покаже най-добрите си страни и качества на тези, около него.

Освен фотограф, българката е режисьор и оператор, сбъднал мечтата си да има своя собствена продуцентска къща в Лос Анджелис, където живее от година. Най-честите ѝ поръчки са за заснемане на реклами и музикални клипове. Според Ирина, макар конкуренцията зад Океана да е огромна, тя е по-скоро градивна, което я мотивира да се развива и движи напред.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Снимките са предоставени от Ирина Иванов – IrrA

Галерия