Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Столетничка от Ловеч поддържа форма с четене на книги и решаване на кръстословици

Снимка: lovech.bg

Райна Жекова, която през есента на миналата година стана столетничка, продължава да чете, шие и решава кръстословици. Наскоро тя бе отличена от Регионалната библиотека в Ловеч като читател годината. Във връзка с кръглата годишнина тя получи и почетен медал на Общината за дългогодишната си педагогическа дейност и приноса ѝ в областта на образованието.

Райна Николова Жекова е родена на 8 септември 1919 г. в Ловеч. През 1955 г. постъпва като учител, а по-късно става директор в ловешкото училище "Васил Левски", където работи до пенсионирането си. Майка е на двама сина, има четирима внуци и трима правнуци. Правнучката Ирина живее в Брюксел, един от внуците пък е морски капитан.

Още от категорията

Училище, което дава криле

За последните 17 години в България са закрити над 1000 учебни заведения. Основните училища в малките населени места често водят борба за оцеляване. В районите с преобладаващо малцинствено население слабото владеене на български език от учениците..

публикувано на 16.01.20 в 08:00

Слънчевата Микаела расте в щастлив свят въпреки едната хромозома в повече

На четири години Микаела познава всички букви, изрежда наизуст азбуката и рецитира стихотворението “Родна реч, омайна, сладка”. Според лекарите тя не би следвало да умее нищо от това. Микаела е родена със синдром на Даун. Когато дава живот..

публикувано на 15.01.20 в 12:17

Ромската Нова година съчетава в традициите си християнските празници Рождество Христово и Васильовден

Наричат Борислав Асенов поета от ромския столичен квартал „Факултета“, заради любовта му към поезията и стихосбирките, които пише на български и ромски език. Има две висши образования – туризъм и богословие. Заслуга за второто следване има жена му..

публикувано на 13.01.20 в 12:43