Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Столетничка от Ловеч поддържа форма с четене на книги и решаване на кръстословици

Снимка: lovech.bg

Райна Жекова, която през есента на миналата година стана столетничка, продължава да чете, шие и решава кръстословици. Наскоро тя бе отличена от Регионалната библиотека в Ловеч като читател годината. Във връзка с кръглата годишнина тя получи и почетен медал на Общината за дългогодишната си педагогическа дейност и приноса ѝ в областта на образованието.

Райна Николова Жекова е родена на 8 септември 1919 г. в Ловеч. През 1955 г. постъпва като учител, а по-късно става директор в ловешкото училище "Васил Левски", където работи до пенсионирането си. Майка е на двама сина, има четирима внуци и трима правнуци. Правнучката Ирина живее в Брюксел, един от внуците пък е морски капитан.

Още от категорията

Британският влогър Джамал: България ми помогна да стана по-добър човек

Всичко се случило съвсем спонтанно. Преди 3 години, по съвет на негов приятел, Рийс Дуглъс посещава Пловдив. Той е дигитален номад от Великобритания, живее където пожелае и работи дистанционно. Казва, че е обиколил цяла Европа, но когато пристига за пръв..

публикувано на 18.01.21 в 13:22

Алберт Българина – акордеонистът, който запази България в сърцето си

В навечерието на 2021 г. Съюзът на слепите в Израел присъди голямата си награда на Алберт Българина. Така българските преселници в Израел наричали акордеониста, който години наред, напълно безплатно, учел талантливи незрящи деца да свирят на..

публикувано на 17.01.21 в 08:05
Мара Нонинска

Мара Нонинска била охулена за участието си в първия български филм

На 16 май 1910 г. от столичния „Модерен театър” потегля файтон с напомаден и нагизден сякаш в цирк екипаж. Пъстрата компания спира пред дома на уважавания търговец Димитър Съселов на ул. „Славянска”. Там – на паважа и пред погледите на събралата се..

публикувано на 13.01.21 в 12:23