Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сурва ще има, макар и без фестивал тази година

В над 50 пернишки села палят обредните огньове

Обичаят Сурва и Международният фестивал за маскарадни игри със същото име, са сред най-популярните зимни празници у нас. И несъмнено са прекрасна илюстрация за неразривната двойка „традиция и съвременност“.

Обичаят се изпълнява на 13 срещу 14 януари, когато е „народната Нова година“. Фестивалът събира участници и почитатели през последните петък, събота и неделя на същия месец. Провежда се в гр. Перник, административен център на шест общини, и има конкурсен характер. Обичаят е част от фолклорния празничен календар на селата в пет от шестте общини. Нещо повече – Сурва е повод от близо и далече да пристигат родените по тези места, за да се видят с близките си и да участват в обичая.


Сурва е разказ за раждането на реда от хаоса, прехода на юношите към младежката възраст. Обредните лица танцуват и обикалят селищата, за да защитят дома от болест, нивите от безплодие, душата от демони и злини, корените от забрава. Заповядайте на традиционния народен обичай, защото истинската Сурва е по селата – казва Иванка Василева, главен експерт в отдел „Култура“ на Община Перник, един от организаторите на двете събития. Както е известно, през 2015 г. обичаят беше включен от ЮНЕСКО в списъка за опазване на нематериалното културно наследство на човечеството.

България е страна, в която, въпреки трудностите и несгодите, хората полагат усилия за опазване на традиционните обичаи и нрави - убедена е г-жа Василева. - Сурва заема изключително място в живота на пернишките села и е истински народен празник. Подготовката започва още от септември. Известно е, че според традицията всеки участник сам прави своя маскараден костюм. На 13-и се изнасят звънците, за да се почистят, а и да ги чуе селото. По-късно, когато се играе около огъня, гласът им отеква и се слива със звука на звънците от близките села, а ние правим специални маршрути, по които вървят дружините.


Тази година в над 50 населени места ще лумне огънят по Сурва. Само в община Перник селищата са 19, в община Радомир -12 и т.н. Знаете ли, светът в този ден сякаш се променя, връщаме се назад през вековете. Най-силно е усещането на площада, където се палят огньовете. Поглеждаш наоколо и навсякъде си обграден от тези маски – смешни, страховити, изящни… Те са човешкото „второ аз“, вписано в пъстрия празничен калейдоскоп, в който всеки представя себе си и „не себе си“ сред всеобщия смях и веселието. Маскираните ликове съжителстват със задължителните обредни персонажи – водач, невеста с младоженец, поп, девер, мечкар… Струва си хората да видят и децата от нашия край, облечени за празника в народни носии. Маскарадният фестивал все пак има състезателни елементи, а при провеждане на обичая хората си гостуват. Някои от групите отиват в други села, например в с. Елов дол очакваме да се съберат седем групи. Всички, които обичат този празник, могат да дойдат. На сайта на Общината и на сайта „За Перник“ още на 10 януари ще публикуваме пълна информация.


Предстоящото 29-о издание на Международния фестивал за маскарадни игри, предвидено за 24-26 януари, беше отменено заради водната криза в гр. Перник. В съществуващата обстановка това изглежда е единственото правилно решение. Но организатори и участници несъмнено са разочаровани.

Имахме записани над 8 000 участника, над 120 групи от България и над 15 от чужбина. Организационният комитет ни увери, че догодина ще направим още по-добър фестивал. В Пернишко Сурва си е Сурва. Тя е била преди нас, ще бъде и след нас. „Да бъде!“ изричат сурвакарите, утвърждавайки новото начало, наричайки за плодовитост, благоденствие, благополучие.

Снимки: survakari.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Фолклорният фестивал "Мир на Балканите" събира различни етноси в Дупница

23-ият Югозападен международен фолклорен фестивал "Мир на Балканите" събира от 30 май до 2 юни в гр. Дупница танцови състави от цяла България. Според регламента на събитието, което не е с конкурсен характер, участниците ще изпълняват танците си с..

публикувано на 30.04.24 в 05:05
Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30