Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Euranet Plus – да опознаем Европа

Политиката на ЕС за Косово – в контекста на европерспективата на Западните Балкани

На фона на въпросителните около старта на преговорите за членство в ЕС на държави като Албания и Северна Македония, някак далечна изглежда и европейската перспектива за Косово. Тази страна от Западните Балкани също е с амбиция да стане член на ЕС, но все още попада в категорията „Потенциален кандидат за членство“, което означава, че трябва да извърви още по-дълъг път към постигането й.

С цел да бъде подпомогната страната да утвърди стабилността, мира, демокрацията и мултиетническото общество, ЕС има специално представителство в Косово, което трябва да гарантира и стабилността в целия регион и да развие добросъседските отношения между страните от Западните Балкани. От 2016 година специален представител на ЕС в Косово е българката Наталия Апостолова.


Все още има пет страни-членки, които не признават независимостта на Косово. Поради това се налага да имаме тази „двойна шапка“ на представителя на Европейския съюз – казва Апостолова. - Моят мандат като специален представител, идва от Съвета на външните министри и е свързан с комуникации с правителството и институциите в Косово. От друга страна, аз управлявам и финансовата помощ, която Съюзът й отпуска и която възлиза на 100 милиона евро/годишно. В момента ръководя делегация от 155 души. Това е една от най-големите делегации, които ЕС има по света, а ролята ни е да подпомагаме развитието на държавността. Знаете, че Косово е най- младата демокрация – едва на 10-12 години и искаме да видим нейния просперитет. Участваме във всичко, което наричаме т.нар. „state building“. Ние подпомагаме развитието на институциите и държим на  върховенството на закона във всичките му форми. Затова експерти от страните-членки, работят по различни проекти, свързани с тези процеси.

Според специалния представител на ЕС Наталия Апостолова, постигнатото в Косово по време на българското председателство на Съвета на ЕС не е никак малко, тъй като 15 години никой не е бил поставял темата „Западни Балкани“ сред приоритетите на европейската политика:

България, посредством председателството и приоритети като Западните Балкани, отново насочи прожектора към нашите съседи, като допълни стратегията, която Европейската комисия прие по отношение на Западните Балкани. Този документ даде конкретни задания и условия, които трябва да бъдат изпълнени от шестте страни-партньори. За първи път в тази стратегия се говори за шестима партньори. Дотогава Косово никога не беше визиран равноправно на останалите.

Темата за Западните Балкани ще бъде акцент и по време на започналото хърватско председателство на ЕС. В програмата му, по примера на България, също е предвидена среща на високо равнище за това.

Снимки: eeas.europa.eu


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30

Служебно ли е служебното правителство?

Наистина ли е служебно служебното правителство? Това е въпросът, който си задават българите след като предложеният за служебен премиер Димитър Главчев представи персоналния състав на кабинета, в който има явен реверанс към партиите от доскоро..

публикувано на 22.04.24 в 12:05