Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Столичната библиотека почита поета Гео Милев със специална изложба

Снимка: bulgarianhistory.org

Столичната библиотека отбелязва 125-годишнината от рождението на Гео Милев със специална изложба, озаглавена „Човекът преди всичко“. Поет, преводач, литературен и театрален критик, режисьор и журналист – все дейности, изискващи пълна отдаденост и посвещение. Това са качествата, с които Милев извоюва заслужено място в българската литература и националната памет. Сред експонатите са две от издадените стихосбирки на поета – „Жестокият пръстен“ и „Иконите спят“, първото самостоятелно издание на поемата „Септемврий“, както и книги на чужди писатели, преведени от Гео Милев. Интересни са и броевете на списание „Славейче“ от 1906 година, които публикуват първите литературни опити на поета, докато е още дете. Факсимилета от снимки и документи, свързани с живота и творчеството му, както и негови автопортрети и рисунки също са част от юбилейната изложба.

Още от категорията

„Прозорец към детството“ ни връща към най-хубавите ни години

За първи път залите на Национална художествена галерия „Квадрат 500“ ще посрещнат част от творбите на едни от най-въздействащите български графити артисти. Сред тях личат имената на Nasimo, Esteo, Arsek & Erase. Под наслов „ Прозорец към..

публикувано на 23.02.20 в 09:25

Изложба в Националната библиотека разкрива непознати стари рецепти и лекове за различни болести

Любопитна изложба посреща посетителите на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в столицата до края на месец февруари. В храма на книгата са експонирани множество редки рецепти и указания за направата на лекарства, мехлеми и различни..

публикувано на 22.02.20 в 11:00

Журналистът Венета Павлова – с признание от БНР

По повод 84-ата годишнина на Радио България, дългогодишният редактор в програмата Венета Павлова получи наградата „Номер 1 на Радио България“ за 2019 г. Отличието ѝ беше връчено по предложение на редколегията.  Венета Павлова е позната на..

публикувано на 21.02.20 в 16:49