Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Млад лекар от София бе отличен за практическо приложение на 3D технологии

Снимка: личен архив

Софийският медицински университет награди млад лекар, създал 3D принтер за ставни импланти. Медикът-иноватор Ваньо Везирев получи отличието по време на церемонията по дипломирането на студентите от випуск 2019 на Медицинския университет София. 

В момента на принтера правим три неща – анатомични модели, на които да се учат студентите, хирургични модели, на които принтираме частите от тялото със самото заболяване и на него лекарите могат да експериментират и да се упражняват за операцията, обясни пред медиите младият лекар. 

Той уточни, че скоро ще направят операция на колянна става на куче. Д-р Ваньо Везирев си е дал скок от 36 месеца, до който да започнат да правят костни импланти и за хората. 

Това начинание изисква средства и много разрешителни. Засега сме получили финансиране от Европийския институт за иновации и стратегически анализи, но имаме нужда от още средства, казва лекарят.

Още от категорията

Цветана Видева – графинята на българската керамика

За нея простото докосване на глината е само началото, отвъд което извайва свой неподражаем свят. И макар да създава керамичните си произведения с трудоемките пособия на хората от каменно-медната епоха, от полираните повърхности на съдовете й ни гледат..

публикувано на 14.11.20 в 09:35

Иван Иванов с труд сбъдва мечтите си в САЩ и България

Изборът на американците кой да застане начело страната сякаш измести, поне за малко, пандемията от коронавирус в световните новинарски емисии. Скоро всичко ще утихне и повечето хора ще признаят, че делникът им преминава както и преди – в работа. От..

публикувано на 09.11.20 в 10:40

Калин Василев или как „една птичка пролет направи“

Здраве чрез движение - това е каузата на младия будител. С всеотдайността и ентусиазма си той повлече след себе си хиляди последователи в цяла България. Какво знаем за него? 37-годишният търновчанин загърбва работата си в един от топ..

публикувано на 02.11.20 в 11:55