Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Млад лекар от София бе отличен за практическо приложение на 3D технологии

Снимка: личен архив

Софийският медицински университет награди млад лекар, създал 3D принтер за ставни импланти. Медикът-иноватор Ваньо Везирев получи отличието по време на церемонията по дипломирането на студентите от випуск 2019 на Медицинския университет София. 

В момента на принтера правим три неща – анатомични модели, на които да се учат студентите, хирургични модели, на които принтираме частите от тялото със самото заболяване и на него лекарите могат да експериментират и да се упражняват за операцията, обясни пред медиите младият лекар. 

Той уточни, че скоро ще направят операция на колянна става на куче. Д-р Ваньо Везирев си е дал скок от 36 месеца, до който да започнат да правят костни импланти и за хората. 

Това начинание изисква средства и много разрешителни. Засега сме получили финансиране от Европийския институт за иновации и стратегически анализи, но имаме нужда от още средства, казва лекарят.

Още от категорията

Иван Иванов с труд сбъдва мечтите си в САЩ и България

Изборът на американците кой да застане начело страната сякаш измести, поне за малко, пандемията от коронавирус в световните новинарски емисии. Скоро всичко ще утихне и повечето хора ще признаят, че делникът им преминава както и преди – в работа. От..

публикувано на 09.11.20 в 10:40

Калин Василев или как „една птичка пролет направи“

Здраве чрез движение - това е каузата на младия будител. С всеотдайността и ентусиазма си той повлече след себе си хиляди последователи в цяла България. Какво знаем за него? 37-годишният търновчанин загърбва работата си в един от топ..

публикувано на 02.11.20 в 11:55

Протойерей Серафим Янев: Будителите ни помагат да намерим пътя към вечността

В свят на вещопритежания, на високи постове, на ласкатели, които при следващото завъртане на колелото първи ще отвърнат очите си от нас, забравяме да си дадем духовната храна, въздигаща ни над суетата и обезценяваща материалното – та нали Бог някой..

публикувано на 28.10.20 в 11:30