Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият генерален директор на БНР с авангардни идеи за Радио България

Снимка: БГНЕС

Може би малцина знаят, че първият ми досег с професионалната радио журналистика е в английска редакция на Радио България . Това каза новоизбраният генерален директор на БНР Андон Балтаков при представяне на концепцията си за развитие на националната медия в Съвета за електронни медии. В програмната му стратегия Радио България остава авангард в чуждоезиковото присъствие на БНР в дигиталното пространство.

За целта новият генерален директор предвижда две ежедневни подкаст програми с ефективно дигитално присъствие, насочени към две различни аудитории.От една страна ще се привлича нова аудитория – читатели, слушатели с цел опознаването на България в чужбина и да подпомогне по някакъв начин българската външна политика. От друга страна ще се предлага информация за посещаващите България. За Балтаков е важно един чужденец да може, след като влезе в сайта, да получи първоначално впечатление за страната, която посещава.

Андон Балтаков е завършил висшето си образование в Университета за национално и световно стопанство в София, има магистърска степен по бизнес администрация от университета "Йейл". През 94-та година започва да сътрудничи на БНР, след което става водещ в „Радио Витоша“. После постъпва в новинарския екип на програма „Хоризонт“ на БНР. След проведен конкурс специализира в BBC. Кариерата му зад граница преминава през агенция Associated Press в Ню Йорк и CNN Digital, където заема мениджърски позиции. В настоящия момент Андон Балтаков ръководи консултантска компания в САЩ в областта на медиите.

В концепцията си за развитие на БНР, новоизбраният директор предложи коренно различен, иновативен подход, който спечели подкрепата на членовете на СЕМ. Някои съветници, обаче, не скриха опасенията си, доколко тя може да се реализира на базата на сегашното състояние в БНР.

Една от мерките, които предлага Балтаков за укрепване на финансовото състояние на общественото радио, е финансирането да бъде чрез целеви трансфер от държавния бюджет и той да е или функция от БВП или от данъчни приходи. В концепцията си Балтаков предложи и увеличаване на собствените приходи на БНР чрез многообразните продукти, които БНР произвежда в отделните си структури.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Дъждовна и хладна неделя

През нощта облачността ще бъде значителна, на отделни места, главно в Югозападна България, ще вали дъжд. Минималните температури ще бъдат предимно между 3° и 8°, в София – около 5°. Утре преди обед ще започне да се развива купеста и..

публикувано на 20.04.24 в 18:30

Рекордно количество хероин задържаха на ГКПП “Капитан Андреево”

Близо 403 кг хероин на стойност над 16,7 млн. лв. беше открит на ГКПП “Капитан Андреево”. “ Заловеното количество е рекордно за последните пет години ”, заяви на брифинг служебният вътрешен министър Калин Стоянов. Наркотикът е бил разпределен в 156..

публикувано на 20.04.24 в 13:55

Емблематични сгради в София да възстановят статута си на недвижими културни ценности

Столичният кмет Васил Терзиев настоява в писмо до министъра на културата и директора на Националния институт за недвижимо културно наследство да бъде възстановен статутът на недвижими културни ценности на 17 сгради в центъра на София. Сградите са..

публикувано на 20.04.24 в 11:08