Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Номинациите на Радио България за наградите „Сирак Скитник“

Преди 19 години, през 2001-ва, започва традицията на професионалните награди, които Общественият съвет на БНР присъжда в Деня на радиото – 25 януари. С приз „Сирак Скитник“, на името на първия директор институцията, се отличават творци, допринесли за развитието на БНР като обществена медия. Всяка програма на Българското национално радио има възможност да номинира журналисти и предавания за отличието „Сирак Скитник“.

Българският писател и художник Панайот Христов, с артистичен псевдоним Сирак Скитник, е родоначалник на идеята за предаванията на чужди езици, станали известни като Радио България. Излъчването им започва през 1936-та –  година след официалния старт на първите емисии на държавното радио в родния ефир. 68 години по-късно, Радио България дава на свой ред огромен принос за полагането на един от крайъгълните камъни в развитието на БНР – дигиталното му присъствие.

Вече 16 години екипът ни представя многоликата България пред света, и то на 10 езика – български, английски, немски, френски, испански, руски, сръбски, гръцки, албански и турски. Крайният продукт, който виждат всички посетители на сайта bnr.bg/radiobulgaria, е дело на малък професионален екип, който е първата ни номинация за отличията тази година.

Редакция „Интернет“ с номинация за Голямата награда „СИРАК СКИТНИК“ за значим принос в развитието на Българското национално радио

Началото. През 2004 г., паралелно с ефирните програми, стартира интернет страницата на Радио България – bnr.bg. Това е и първият уебсайт на БНР, изобщо. Той е оценен като уникален в България и печели няколко награди. Едната от тях е на Международния уеб фестивал в Албена през 2004 г., където е обявен за Сайт на годината. През 2010 г., на медийна среща на EBU в Женева,ръководителят на редакция „Интернет“ Любомир Лазаров представя втория сайт на РБ, като предизвиква бурни овации.

Днес, Радио България присъства основно в интернет – и то като част от корпоративния сайт на БНР. Въпреки това то продължава да се радва на интереса и любовта на хиляди читатели в страната и чужбина – благодарение на всеотдайната работа на своя екип от професионалисти. С творческия си потенциал и технически възможности „Интернет“ редакцията ни представя по възможно най-добрия начин труда на своите колеги, създавайки богато илюстрован мултимедиен продукт.

Проект на единствената ефирна програма на Радио България е номиниран за „Сирак Скитник“ в категорията „Радиопроект, реализиран в последната година.“

Разкази от кръстопътя” е проект на турска редакция на Радио България, който представя селекция от произведения на съвременни български автори на турски език във формат аудио книга. Текстовете от едноименния сборник зазвучават в изпълнение на актьора Сюлейман Сюлейманоглу и увличат слушателя, предлагайки му поредица от вълнуващи срещи с героите на някои от най-четените и награждавани наши писатели. Този проект допринася за популяризиране на съвременната българска литература зад граница и утвърждава ролята на радиото като платформа за споделяне и представяне на най-добрите достижения на българската култура.

Гергана Манчева е предложението на Радио България за наградата за радиожурналистика

В работата си тя отстоява виждането, че еднакво внимание заслужават както събитията от областта на държавната политика, научните открития и постиженията в образованието, така и теми от ежедневието на българина в малките населени места. Репортерският диктофон е с нея при всяко пътуване, защото вярва, че журналистическата работа не може да бъде ограничена между четири стени и в рамките на осемчасовия работен ден. А като най-колоритни свои репортажи определя именно тези от срещите ѝ в читалищата на малките населени места и по време на традиционните събори на местните общности.

Снимки: Ани Петрова

Още от категорията

„Розите на България“ в неделното училище в Сао Пауло

Дори на хиляди километри от България - в далечна Бразилия, сънародниците ни поддържат жив българския дух. Преди 11 години на знаковата дата 3 март в Сао Пауло е създадено първото българско неделно училище в цяла Южна Америка. Възникнало като курс по..

публикувано на 29.05.20 в 13:21
Испания, летище Мадрид-Барахас (снимката е илюстративна)

Испания улеснява престоя за чужденци в условията на Covid-19

Испания улеснява престоя на чуждестранни граждани в страната в условията на пандемията от Covid-19. Това съобщиха от българското Министерство на външните работи. Съгласно заповед на испанското Министерство на здравеопазването, автоматично за..

публикувано на 29.05.20 в 12:42

Очертава се добра реколта на череши в Кюстендил

Превъзходните череши от Кюстендил тръгнаха вече към пазарите в страната ни. Удвоени мерки за сигурност заради пандемията има в овощните градините и при превоза. Едва ли има българин, който да не познава град Кюстендил като мястото, където се..

публикувано на 29.05.20 в 11:34