Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конкурсът „Иновативно предприятие на годината 2019“ открои находчивите в бизнеса

Снимка: БТА

ИТ компания, разработила програма за развитие и привличане на таланти и иновации на работното място, и дружество, създало софтуер за управление на бизнес разходите в реално време, с приложение в 10 държави от ЕС - са победителите в Националния конкурс „Иновативно предприятие на годината“. Отличените компании получават знак „Високи постижения в иновациите“. Отличието се връчва ежегодно на финалистите в Националния конкурс, провеждан под патронажа на президента на България Румен Радев. Организатор е Фондация „Приложни изследвания и комуникации“. Сред номинираните за значими постижения и авангардни иновации у нас, тази година бяха предприятия от областта на информационните технологии и мобилните приложения, разработки в сферата на маркетинга, управлението на данни, аграрната индустрия, медицината, моторните превозни средства и т.н. На церемонията по връчването на наградите, която се проведе в Президентството на 30 януари, присъстваха представители от страните лидери в сферата на иновациите – Германия, Япония, Южна Корея, Израел, Великобритания и Полша, които са сред основните партньори на отличените български компании. 

Пламен Цеков, изпълнителен директор на едната от компаниите-финалисти в конкурса за 2019 г. – Скейл Фокус АД, обясни пред Радио България:


Стартирахме в България, въпреки че сме малка страна. На практика предлагаме нашите софтуерни проекти и решения в целия свят, 80% от проектите ни са в Северна Америка и Западна Европа. Работим от почти осем години. Това е моят съвет към младите предприемачи – да знаят, че макар и да сме малка страна, това не значи, че не можеш да имаш големи проекти. За целта е необходим добър екип, много кураж, повече работа. Трябва да се следват амбициозни и постижими цели. И няма невъзможни неща. На моите връстници им се наложи да заминат и да работят в чужбина, но 20 години по-късно софтуерната индустрия у нас вече е на най-високо ниво. В момента наблюдаваме даже обратния процес, чужденци и българи, заминали в чужбина, идват в България, тъй като тук може да се постигне по-бързо и качествено развитие, отколкото в страните от Западна Европа, например. Там нещата са по-установени. България е доста по-добро място за работа, стига хората да не се ограничават до малкия пазар, който сме ние, а да мислят по-мащабно и с по-широк хоризонт.

Иновациите са ключът към постигане на висок и устойчив икономически растеж, но те са и ключът към нашето бъдеще, каза президентът Румен Радев и насочи вниманието към необходимостта от създаването на Национален иновационен център:

Те не само създават една много по-добра среда за живот, иновациите изграждат хората на бъдещето. Иновациите възпитават хората да мислят позитивно, да имат силата да отстояват своите идеи, да мислят перспективно напред в бъдещето. Имаме нужда от още по-голяма държавна подкрепа, а процентът, който се отделя от държавата за научноизследователска и развойна дейност не ни удовлетворява. Въпросът не е само да дадеш пари, а по какъв начин да организираш този процес. Крайно време е да се създаде Национален иновационен център. Имам идея, по която работим в Президентската институция – ние се нуждаем да пренесем иновативността като занятие, начин на мислене на още по-ранна възраст. Трябва вече да таргетираме българските деца. Предложението ни е във всеки областен град да се създаде център за дигитални технологии и новации, където учениците да могат да отидат. Да има оборудване на високотехнологично ниво, за да могат те безплатно да се запишат, за да се готвят за новите технологии на бъдещето и да придобиват иновационна култура. Това ще има огромен ефект върху развитието не само на иновационната култура в България, а и върху демографията. И най-важното – да възпитаваме поколение на млади, иновативни, смели българи.

Снимки: ScaleFocus и БТА



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота се очаква се пожарът край границата с Турция да бъде овладян

Пети ден продължава борбата с овладяването на пожарите в крайграничната община Болярово. В сила остава частичното бедствено положение в 7 села.  Спокойно е преминала нощта в района на големия пожар около с. Воден, каза областният управител Николай..

публикувано на 20.07.24 в 09:00

Ще купуваме оборудване за още два хеликоптера за гасене на пожари, реши Съветът по сигурността

Правителството работи за максимално съкращаване на сроковете за обезщетения за пострадалите при пожарите от последните дни в страната. Всички засегнати от огъня могат да получат от Агенция "Социално подпомагане" до 1578 лв. за спешни нужди. Това стана ясно..

публикувано на 19.07.24 в 19:41

През почивните дни ще превали, остава топло и горещо

В събота  до обяд ще е слънчево. След пладне ще се заоблачава и до полунощ на много места ще превали кратко, но интензивно с гръмотевици. На северозапад има опасност от градушки. Минималните температури ще са между 18° и 24°, в Русе 27°, в София 18°...

публикувано на 19.07.24 в 19:05