Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическата ситуация в България и посланието към света

През последните 30 години България премина през редица изпитания в обществено-политически и социален план. Това осезаемо повлия на обществените нагласи по отношение на значими теми, касаещи политическия дневен ред и бъдещето на страната. Ако разгледаме десетилетието 2009-2019 г, ще видим, че през изминалата година, се наблюдава известно повишение на оптимизма по отношение на това към по-добро или по-лошо върви страната. Вероятно това се дължи на стабилността и предвидимостта на управлението, а и на факта, че посланието, което страната ни изпраща във външнополитически план е добре прието от европейските ѝ и международни партньори:

През последните години изглежда, че България се опитва да бъде в добри отношения с всички потенциални партньоризаяви в интервю за Радио България социологът Първан Симеонов. Сегашното управление се опитва да поддържа добри отношения с всички геополитически играчи и наши съюзници.

Пример за това бе визитата на българския премиер Бойко Борисов в САЩ и срещата му с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом. Чрез постигнатите договорености  Борисов успя да опровергае мнението, че не е добре приет в САЩ.

Успехът на тази политика ясно пролича и по време на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.  Социологът не се ангажира с прогноза колко дълго ще продължи този успешен период, тъй като по думите му – светът става едно все по-тревожно място.

Що се отнася до вътрешната политика и изборите, които правят гражданите, Първан Симеонов посочи, че българското общество периодично стига до ситуацията да търси нови герои, които да го спасят от властимащите в съответния момент. В този смисъл и 2019 година не е била изключение:

По всичко личи, че ниша за нови политически играчи се отваря и това се вижда. Напоследък се появяват и заявяват все повече и повече кандидати, които искат да променят целия политически процес по свой образ и подобие. Очаквам през 2020-а, и особено 2021 г., да видим голяма част от техните действияпосочи социологът.

По мнението на Първан Симеонов 2020 година започва доста по-интересно в политически план от 2019-а, която бе кулминация на няколкогодишен период на икономическа предвидимост и безметежен политически процес, който не доведе до значими промени. Но както личи от събитията в последните дни, ситуацията отново придобива бурен характер. Настоящата политическа действителност се обуславя от силна прокуратура, силен президент и ново геополитическо, ръчно управление на страната, отбелязва социологът.

Тези и още наблюдения за българската политическа действителност са представени в годишния обзор на социологическа агенция „Галъп“ – „Политическият процес и общественото мнение в България през 2019 г.“  Изданието е и своеобразна ретроспекция на последните три десетилетия, тъй като през 2019-а България отбеляза 30 години от началото на прехода към демокрация. Отговор намират също множество въпроси, които българинът продължава да си задава и днес - готови ли сме за пазарната икономика; готови ли сме за демокрацията; одобряваме ли я или не?

Снимки: gallup-international.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Сърбия е недоволна от препоръката Косово да бъде приета за член на ПАСЕ Комитетът по политически въпроси и демокрация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа даде положително становище по кандидатурата на Косово за членство в..

публикувано на 29.03.24 в 10:35

Президентът започна срещите с възможните служебни премиери

Президентът Румен Радев започна консултации с кандидатите за служебен премиер. Според конституционните промени от края на 2023 г., държавният глава може да избере служебния премиер от ограничен списък от 10 кандидати. Това са председателят на..

публикувано на 28.03.24 в 17:50

ИТН върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство веднага при връчването му

Партия "Има такъв народ" (ИТН) благодари за доверието на президента Румен Радев и върнаха обратно третия мандат за съставяне на правителството. Папката беше върната празна от заместник-председателя на парламентарната група на ИТН Ивайло Вълчев с..

публикувано на 28.03.24 в 12:09