Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напусна ни композиторът Иван Стайков

Снимка: личен архив

На 31 март известният български композитор и аранжор щеше да навърши 89 години. Роден през 1931 г. в София, Иван Стайков завършва Музикалната академия (днес НМА „Проф. Панчо Владигеров“) със специалност пиано. Той е един от последните ученици на големия наш композитор и пианист Димитър Ненов. Професионалната си кариера започва като аранжор и работи в много тясно сътрудничество с Йосиф Цанков и Биг бенда на БНР. Твори активно в областта на популярната музика, мюзикъла, автор е на филмова музика, класически пиеси, текстове на песни. Сред песните му особена популярност печелят „Мостчето на влюбените“, „Всичко хубаво на този свят е синьо“, „Вървим по улицата двама“, „Първата среща“ и др. Създател е на музиката и аранжиментите в първия български филм-мюзикъл „Бягство в Ропотамо“. Носител е на многобройни национални и международни награди и отличия, сред които: наградата на публиката с „Рапсодия в 7“ на конкурс в Пловдив и орден „Кирил и Методий, I степен“ (1981 г.).

Да си спомним за големия български музикант с едно от последните интервюта, които той даде за Радио България.

По повод 85-годишнината на композитора, Биг бендът на БНР с диригент Антони Дончев представи „По икиндия“ – концерт с авторски пиеси на Иван Стайков. На сцената на Първо студио на БНР бяха и солистите Мими Николова, Васил Петров, Снежина Темелкова, Владимир Маринов и Генчо Въртовски. Чуйте:


Поклонението ще се състои на 05.02.2020 г. – сряда, от 12.00 ч. в църквата на Централните софийски гробища.

Редактор: Албена Безовска


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Остани"

В началото на летния сезон Atazar, Kris V и певицата Александра Иванова представиха съвместната си песен "Остани" с ефектно видео, което ни пренася на морския бряг. Александра се присъединява за пръв път към екипа на Атанас Зайков - Atazar и..

публикувано на 22.07.24 в 10:15

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25