Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев сваля доверието си от правителството

| обновено на 04.02.20 в 14:26
Снимка: БГНЕС

В обръщение към народа президентът на България Румен Радев обяви официално, че снема доверието си от правителството, защото то не действа в интерес на гражданите. Като изтъкна, че от 3 години призовава правителството да работи отговорно, Радев подчерта, че не го прави като политически опонент, а като държавен глава с грижа за бъдещето на България.

Свидетели сме на остра криза в управлението на всички нива. Липсва воля за реформи и борба с корупцията. Методичното погазване на закона доведе до парализа на цели обществени системи и институции, без аналог в историята на българския преход. Жителите на град Перник и цели села в региона са оставени без вода, а кабинетът отказва да поеме политическа отговорност за това. Горенето на вносни отпадъци трови въздуха, а България не е бунище и никой няма право да залага здравето на българите, за да извличат печалба шепа бизнесмени с държавни протекции, каза още президентът.

Кабинетът тихомълком прокарва реформа на валутния борд. Законодателството се превръща в заложник на лобистки интереси, а бедността и неравенството се задълбочават. Държавни органи си позволяват да сплашват несъгласните и протестиращите, налице е организирано настъпление срещу гражданските свободи. Днешното управление води до разпад на държавността и ни лишава от бъдеще. На всичко това трябва да се сложи край, заяви президентът Румен Радев и в заключение призова за обединяване в името на справедливостта, държавността и доброто на България.

Изказването на президента е чисто политическо, коментира премиерът Бойко Борисов часове след като президентът Радев обяви, че сваля доверието си към правителството. "За мене той не е президент като обединител, защото разединява нацията", обяви Борисов. Той допълни, че двамата с президента нямат пресечни точки, "освен безсмислените консултативни съвети, където никога нищо не се е решило".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жечо Станков

Споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" влезе в парламента

На извънредно 4-часово заседание Народното събрание разгледа доклада на временната парламентарна комисия по повод споразумението между държавния газов доставчик "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ". Депутатите възложиха на министъра на..

публикувано на 19.04.24 в 19:35
Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30