Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев сваля доверието си от правителството

| обновено на 04.02.20 в 14:26
Снимка: БГНЕС

В обръщение към народа президентът на България Румен Радев обяви официално, че снема доверието си от правителството, защото то не действа в интерес на гражданите. Като изтъкна, че от 3 години призовава правителството да работи отговорно, Радев подчерта, че не го прави като политически опонент, а като държавен глава с грижа за бъдещето на България.

Свидетели сме на остра криза в управлението на всички нива. Липсва воля за реформи и борба с корупцията. Методичното погазване на закона доведе до парализа на цели обществени системи и институции, без аналог в историята на българския преход. Жителите на град Перник и цели села в региона са оставени без вода, а кабинетът отказва да поеме политическа отговорност за това. Горенето на вносни отпадъци трови въздуха, а България не е бунище и никой няма право да залага здравето на българите, за да извличат печалба шепа бизнесмени с държавни протекции, каза още президентът.

Кабинетът тихомълком прокарва реформа на валутния борд. Законодателството се превръща в заложник на лобистки интереси, а бедността и неравенството се задълбочават. Държавни органи си позволяват да сплашват несъгласните и протестиращите, налице е организирано настъпление срещу гражданските свободи. Днешното управление води до разпад на държавността и ни лишава от бъдеще. На всичко това трябва да се сложи край, заяви президентът Румен Радев и в заключение призова за обединяване в името на справедливостта, държавността и доброто на България.

Изказването на президента е чисто политическо, коментира премиерът Бойко Борисов часове след като президентът Радев обяви, че сваля доверието си към правителството. "За мене той не е президент като обединител, защото разединява нацията", обяви Борисов. Той допълни, че двамата с президента нямат пресечни точки, "освен безсмислените консултативни съвети, където никога нищо не се е решило".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Температури до 38 градуса в неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над Източна България ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в..

публикувано на 24.08.24 в 18:30
Румен Радев

Славата на Шипченската епопея остава ненадмината

“ Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината .” Това написа във фейсбук страницата си президентът Румен Радев по повод 147-ата годишнина от..

публикувано на 24.08.24 в 12:00

Засилен интерес към българския павилион на Венецианското биенале на изкуствата

Българският павилион на Венецианското биенале на изкуствата през тази година се радва на голям успех сред международните журналисти и посетители. “ За нас е огромно признание да бъдем отличени като един от павилионите, задължителни за посещение ”,..

публикувано на 24.08.24 в 10:59