Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остра полемика в политическите среди и медиите след обръщението на президента Румен Радев

Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Обръщението, с което вчера президентът Румен Радев обяви, че оттегля доверието си от правителството, е доминираща тема в българското медийно пространство днес.

Първан Симеонов
Под челно заглавие "Студената война стана гореща", в-к „Дневник“ помества мнения на двама изтъкнати социолози – Първан Симеонов и Юрий Асланов. Според Симеонов, с обръщението си президентът изкачва върха на общественото недоволство, а според Асланов – прави заявка за втори мандат.

Под заглавие „Танцът на Румен Радев – стъпка напред, две встрани“ в-к „Сега“ коментира, че с гръмки слова и без реални действия президентът не печели привърженици, а олеква. Изданието признава, че с обръщението си Радев печели обществена симпатия, демонстрирайки, че къса радикално с управляващата клика. Припомня твърдението на държавния глава, че „на всичко това трябва да се сложи край”, но същевременно отбелязва, че Радев не дава задоволителен отговор на въпросите: Как се слага край? И какво следва след това?

Георги Първанов
В интервю за в-к „24 часа“ Георги Първанов коментира, че тази война между институциите ерозира доверието в тях и не представя страната ни добре пред света и инвеститорите. Като напомня, че за десет години като президент на България (2002-2012 г.) той също е имал сблъсъци с управляващите, Първанов твърди, че в отношенията си с правителствата никога не е прекрачвал границите на допустимото и винаги е можел да разговаря с премиера.

Много по-критичен към днешния държавен глава е неговият предшественик. Според Росен Плевнелиев генералът-президент има нужда от война, защото няма кауза и е обявил война на правителството, за да може България да не влезе в еврозоната.

Корнелия Нинова
Пресата цитира и мнението на соцлидера Корнелия Нинова, която споделя напълно мотивите, с които президентът Румен Радев е свалил доверието си от правителството на Бойко Борисов. Като отбелязва, че същите мотиви са били и в основата на искането на БСП за вот на недоверие към кабинета „Борисов 3“, отхвърлено от парламента миналата седмица, Нинова призовава всички, които искат промяна, да се обединят.

Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00