Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Пейката на любовта“ край Дряново – място за споделени чувства сред природата

Снимка: destinationdryanovo.com

Традицията да се отбелязва 14 февруари като Ден на влюбените е сравнително нова в България и далеч не е така масова, както в Западна Европа, например. Българите обаче сме известни с любовта си към празнуването и не отхвърляме всеки по-добър повод за това. И днес, на драго сърце, наред с Трифон Заразан - традиционния празник на лозарите, приемаме и Деня на Свети Валентин. У нас този зимен празник може и да не е съпроводен от задължителното за западния човек подаряване на цветя и бонбони и от писане на картички, тип „валентинки", но със сигурност предизвиква усмивки и приятни емоции. В България си имаме и много романтични кътчета, които целогодишно се посещават от влюбени двойки и дори от цели семейства. Места, превърнали се в символ и в знак на съкровените човешки желания.

Никой не помни кога една обикновена пейка, до която води пътека над Дряновския манастир, за пръв път е била наречена „Пейката на любовта“. Мястото е неповторимо, защото гледката, която се разкрива пред погледа на влюбените, стигнали дотам, е величествена и несравнима с нито една друга местност в страната ни. Докъдето поглед стига се е ширнала една безкрайна гора, която през лятото прилича на дълбоко „зелено море“, а в него като на длан се вижда Дряновският манастир, железопътната линия и живописният каньон на р. Дряновска.Целогодишно там прииждат хора, които практикуват скално катерене, а това е още един щрих към впечатляващата природа над гр. Дряново.

В последните години „Пейката на любовта“ доби голяма популярност и се посещава от туристи от цялата страна. До 2013 г. обаче тя не се считала за чак такава забележителност от самите жители на близкото градче.


"Заварихме „Пейката на любовта“ в окаяно състояние – спомня си Николай Карагьозов, зам. кмет в община Дряново.
"За един ден разчистихме, боядисахме, сложихме табели и призовахме хората да се снимат и качат снимки на страницата в интернет. Оттогава и нас ни изненада големия интерес, който има към този обект.""Оказа се, че много хора ходят там, започнаха да споделят свои снимки, даже се появиха и първите две предложения за брак, направени точно там. Така, почти без никакви вложени от нас средства, „Пейката на любовта“ се превърна в една от най-посещаваните забележителности на Дряново. Поставихме
указателни табели по пътя и книга, за да могат хората да споделят  мислите и чувствата, които ги вълнуват там. Точно за две седмици тя се препълни с послания, включително оставени от чужденци. Нас ни изненада фактът, че мястото се посещава толкова много."

"Свои послания бяха оставили германци, руснаци, латвийци, французи,
имаше дори писмо от гости от Кения и т.н. Затова още на два пъти обновявахме тази тетрадка за посетители.""Част от посланията от книгата на посетителите сме качили на сайта ни „Дестинация Дряново“. Там могат да се прочетат мили думи, както към любимия човек, към приятелите, към семейството, а също и към природата и към нашия общ дом Земята. Едното от предложенията за брак беше точно на 14 февруари на „Пейката на любовта“. Веднъж и ние от общината направихме изненада за влюбените.  Занесохме рано сутринта торбичка с подаръци за празника. Беше много мило, когато ни изпратиха снимки и благодариха за жеста. После пейката беше спомената в много сайтове и медии като едно от най-романтичните места в България. Най-забележителното тук си остава самата природа. Ние съвсем леко облагородихме района, за да могат хората да идват и да й се радват."

Снимки: destinationdryanovo.com

Още от категорията

Без карантина при негативен тест на петия ден от престоя на Острова

Посолството на Великобритания е информирало българското Министерство на външните работи с нота, че  българските граждани, пристигащи в Англия, ще могат да се освобождават от задължителната 14-дневна карантина , ако след петия ден от самоизолацията си..

публикувано на 27.11.20 в 19:32

Обсъден бе Планът за възстановяване и устойчивост на България

Националният съвет за тристранно сътрудничество, обединяващ представители на синдикатите, работодателите и правителството, обсъди проекта на План за възстановяване и устойчивост на България. Основните акценти на Плана са Иновативна България, Зелена..

публикувано на 27.11.20 в 18:36

Личните лекари вече могат да издават направление за безплатен PCR тест за COVID-19

От днес личните лекари вече могат да дават направление за безплатен PCR тест за COVID-19, съобщават репортерите на БНР „Хоризонт”. Направлението може да бъде издавано и електронно. Условието е пациентът да има поне два от следните симптоми – новопоявила..

публикувано на 27.11.20 в 17:28