Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи с новаторски проекти в Антарктида

Иглика Трифонова проучва човешките отношения на Ледения континент

Радио България вече ви разказа за българските музиканти Теодосий Спасов и Християн Цвятков, които направиха първите музикални записи на Антарктида. Сега обръщаме поглед и към другото българско нововъведение в изследванията на Ледения континент. Изненадващо то е дело на човек, който не идва от науката.

Иглика Трифонова е журналист, която вече за пети път е част от българските експедиции на Антарктида.


„Този път съм за първи път със собствен проект – социологически, който ще изследва отношенията между хората в това специално общество, което се сформира в Антарктида. Там ще правя интервюта, ще водя дневник, по различни социологически методи ще изследвам хората – разкрива плановете си българката. – Това е научен проект към Фонда за научни изследвания на Катедрата по социология на Софийския университет. Аз съм част от екипа, който ще събере информацията, а вече при обработката й ще ми помагат колегите от катедрата по социология. Идеята е този проект е да прерасне в докторска дисертация.“

Такова социологическо изследване се прави за първи път на българската база на Антарктида, а не е известно досега социолози да са работили на Ледения континент. Що се отнася до идеята, Иглика Трифонова уточнява:



„Да, напълно моя е, защото още при първите си пътувания видях как хората доста се променят на Антарктида. Обществото, което се създава там е изключително семейно общество, за  мен това е моето второ семейство толкова години вече.“



Макар че хората на базата се променят, общата атмосфера остава, както и приятелството между тях, тази семейственост се запазва, и в България те продължават да се виждат и да поддържат връзка. Това „антарктическо“ общество е устойчиво не само там, затова Иглика Трифонова решава да го проучи:

„Предмет на психологията е как хората се справят с екстремните условия, докато социологията изследва отношенията между хората и как се сформира тази общност, на какво се дължи това общество, което е успешно, което има собствени правила и което продължава да ги спазва и извън тази екстремна  среда.“

На българската база „Свети Климент Охридски“ има правила – писани и неписани. Те установяват как функционира базата, как се дават дежурства, кой за какво отговаря, как трябва да се държат хората, когато излизат извън базата по работа и пр.



Как се решават конфликтите в полярната база, когато има такива и кой взима решенията при разрешаването им – това също ще се разбере от социологическото проучване на Иглика Трифонова.

28-та Българска антарктическа експедиция ще приключи окончателно през март, но Теодосий Спасов, Християн Цвятков, Иглика Трифонова и проф. Христо Пимпирев се очаква да се завърнат в България в края на февруари.

Снимки: bai-bg.weebly.com и Ася Чанева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 10

В десетия брой на предаването, с водещ Красимир Мартинов, ви срещаме с хора на изкуството, развиващи таланта си в чужда държава:   Деница Грубер и нейният живот, отдаден на илюстрацията в Германия; Иконопиисецът Екатерина Титова – от..

публикувано на 25.07.24 в 12:00

В парламента няма съгласие дали ще работят през август

Сред парламентарните групи няма съгласие дали Народното събрание да работи през целия месец август или да излезе във ваканция. Това стана ясно след председателския съвет в четвъртък. Само "Има такъв народ" (ИТН) и "БСП за България" са настояли..

публикувано на 25.07.24 в 11:22

Везенков вече официално е играч на баскетболния "Олимпиакос" Пирея

Александър Везенков официално се завърна в отбора на "Олимпиакос". Грандът от Пирея обяви трансфера на българина, който слага подписа си върху 5-годишен договор. От клуба публикуваха емоционален видеоклип , в който Везенков влиза отново в Двореца на мира и..

публикувано на 25.07.24 в 11:20