Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Световните шампионки от мажоретен състав “Мистерия”

Снимка: Arnošt Mrázek

Ако един-единствен човек докосне душата ти, той разгаря жар, която те превръща от мечтател в творец. Именно това се случило с двайсетина момичета в родния им Пазарджик. Един ден в живота им влязла треньорка – запалила тя тлеещите въглени и малките мажоретки пожелали да покорят света.

Няма никаква мистерия в това, как един никому неизвестен отбор в една и съща година покорява европейския и световния връх. През 2018-а момичетата от “Мистерия” печелят най-големите възможни титли, защото съдбата ги е срещнала с Вергиния Нешева – треньорката по художествена гимнастика, която ще промени мирогледа им към този, възприеман по-скоро за забавление, спорт.

Преди седем години Вергиния се наема да осъществи мечтата на директорката на Общинския детски комплекс в Пазарджик – да изведе отбора на световната сцена. И двете изработват план.

„Първа точка в този план гласеше, че най-напред трябва да променя разбирането на децата в залата – припомня си треньорката, – защото в повечето случаи те идваха да потанцуват. Но от този момент нататък трябваше и доста да потренират.“

Вергиния пренася от залата по художествена гимнастика дисциплината и стремежа към съвършенство, а децата я заразяват с ентусиазма си и я подтикват да се влюби в мажоретния спорт. Днес, равносметката от съвместната им работа в статистически план е следната: една световна титла, една вицесветовна и още две европейски. Но освен на състезателния килим, момичетата от “Мистерия” завоюваха и една особено емоционална победа – възхищението на всички зрители с участието си в “България търси талант”, където стигнаха до финал.


Съчетанията на мажоретките не представляват обичайните разходки с помпони и батон. Те са изпъстрени с рискове и трудности и заимстват елементи от художествената гимнастика, акробатиката, спортните танци. И може би защото оценяват красотата, техниката и труда на своите момичета, в Пазарджик няма човек, който да не ги разпознава на улицата и да не им се радва.

„Никога не сме имали липса на участия, още повече че чрез тях популяризираме мажоретния спорт – казва Вергиния Нешева. – Но събитието, което не минава без нас, е Денят на българската просвета и култура 24 май. Тогава целият град се събира на главната улица и ние правим тържественото дефиле – момичетата рисуват с телата си, с помпоните си, с батоните си и се получава изключително красив празник не само за нас, но и за всички граждани на Пазарджик.“

Радка Лазова попада в отбора, след като учителка в детската градина раздала реклами за мажоретния състав. А днес е капитан на момичетата от “Мистерия”, с които споделя не само радостите и неволите в залата, но и трепетите извън спорта.

„Да бъдем мажоретки – за нас е нещо много специално, защото не само играем красивите композиции на нашата треньорка, но и сме създали едно огромно семейство и сме станали близки приятелки – казва Радка Лазова, капитан на отбора. – Да бъдем мажоретки, за нас означава да принадлежим към един уникален колектив, в който можем да изразим себе си, да получим подкрепа, дори когато ни е трудно, и да споделим хубавите и лошите моменти. Изобщо да бъдем мажоретки, за нас е огромна чест и признание.”


„Кралиците на мажоретния спорт“, както ги нарича тяхната треньорка, отново се подготвят за поредното европейско и световно първенство. И до една се заричат, че мажоретният спорт никога няма да излезе от живота им и винаги ще работят за по-голямата му слава.

Още от категорията

България с 12 европейски медала в таекуондото

България се представи отлично на завършилото европейско клубно първенство по таекуондо за юноши и девойки в Загреб (Хърватия). Българските таекуондисти спечелиха 3 златни, 5 сребърни и 4 бронзови медала. Златото взеха Божидар Аврамов, Александър..

публикувано на 24.11.20 в 17:12
Юсеф Сбаи

Уличиха победителите в Софийския маратон за употреба на допинг

Победителите в Софийския маратон при жените и мъжете - украинката Виктория Хапилина и мароканецът Юсеф Сбаи са с временно спрени състезателни права заради положителни допинг проби от участието си в надпреварата, съобщи Athletics Integrity Unit...

публикувано на 18.11.20 в 14:08

Антъни Иванов с престижна победа на 200 м бътерфлай

Българският плувец Антъни Иванов спечели коронната си дисциплина 200 метра бътерфлай на силния турнир в Грийнсбъро (щат Северна Каролина, САЩ) и записа трето време в комбинираното класиране на плувния US Open. Надпреварата на голям басейн се провежда..

публикувано на 16.11.20 в 09:46