Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба в Националната библиотека разкрива непознати стари рецепти и лекове за различни болести

Снимка: nationallibrary.bg

Любопитна изложба посреща посетителите на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в столицата до края на месец февруари. В храма на книгата са експонирани множество редки рецепти и указания за направата на лекарства, мехлеми и различни билкови отвари. Голяма част от дозировките в тях са написани на т.нар. тайнопис, който можели да разгадаят само посветени лечители.

Сред артефактите се откроява гръцки лекарственик (сборник с медицински и фармакологични рецепти, полезни съвети за бита, заклинания, магически формули с лечебна цел), където подробно е описана мандрагората – легендарно растение, което пищи с човешки глас, ако бъде изтръгнато от земята.

Изложбата „Лекарственици, билки, светци“ показва, че лечения на различни видове болести са записвани още от средновековието и така свидетелства за тях са достигнали до Възраждането. Тогава немалко българи започват да пътуват из Европа, донасяйки в родината и европейска медицинска литература, която превеждат на български език.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15