Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България подготвя лидерска среща за кризата с бежанците

Хиляди бежанци са на границата между Турция и Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди бежанци остават хванати в капана между отворената турска и затворената гръцка граница на пункта "Пазаркуле". До струпването на бежанци от различни страни се стигна след като в петък Турция обяви, че отваря границата си, предават кореспондентите на БНР Катя Пеева и Мариян Карагьозов.

Днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган потвърди, че Турция няма да  задържи бежанците, защото не може да поеме нови от сирийския град Идлиб. До момента в страната вече има около 4 милиона сирийци. По оценка на журналисти, около граничната бразда се намират между 5 000 и 10 000 души.

Няма миграционен натиск на границата между България и Турция, съобщи в Пловдив премиерът Бойко Борисов, който се включва в дипломатическите усилия за търсенето на изход от кризата"Подготвяме една голяма среща в България - каза Борисов. - В понеделник ще отида с президента Ердоган да договоря и неговите условия. Разговарях за това и с двамата съпредседатели на Европейския съвет - Андрей Пленкович, моят приятел от Хърватия, те са сега председатели, както и с Шарл Мишел, с гръцкия колега, но след понеделник ще кажа в следващите дни какви неща ще направим тук, в България, за да решим дълготрайно този процес - и с връщането на мигрантите, и с военните действия в Сирия, и с тази хуманитарна криза, и с намесата на НАТО включително".

"Аз не съм посредник, а заинтересована страна", допълни Бойко Борисов - "защото българският народ очаква да бъде защитен и да не стане хуманитарна криза".

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел е провел телефонен разговор с турския президент Реджеп Ердоган, по време на който е изразил съболезнования за гибелта на турските военни в Сирия, както и дълбока загриженост за неизразимите човешки страдания, причинени от продължаващите боеве в Идлиб, съобщават от европейската служба за външна дейност. ЕС е активно ангажиран в поддържането на споразумението с Турция и с подкрепата за Гърция и България за защита на външните граници на Съюза", се казва в изявлението. 

По информация на кореспондентите на БНР в Истанбул, Атина, Брюксел и Пловдив 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 8

В осмия брой на предаването с водещ Красимир Мартинов разказваме за б ългарските стъпки в далечна Бразилия, описани в книгата на Даниел Методиев. От Венета Николова научаваме какво  предлага българската закусвалня на Шошана в Сау Пауло, а с..

публикувано на 11.07.24 в 12:00

Сървайвър по български или как оцеляват хората от с. Радево

Село Радево се намира в Североизточна България, в общ. Аксаково,  недалеч от морската ни столица и голям туристически град – Варна, Разстоянието е около 30-40 мин. път с кола. В Радево постоянно има не повече от 60 жители, като повечето са на възраст..

публикувано на 11.07.24 в 10:25
Димитър Главчев

България иска от Скопие връщане към договора за добросъседство от 2017 г.

"Обсъдихме, как НАТО да стане по по-силен, залагайки на колективното, като същевременно бъде усилена отбраната на всяка страна член", заяви служебният премиер Димитър Главчев. Той добави, че в дискусиите във Вашингтон на срещата на върха по повод 75-тата..

публикувано на 11.07.24 в 08:54