Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България подготвя лидерска среща за кризата с бежанците

Хиляди бежанци са на границата между Турция и Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди бежанци остават хванати в капана между отворената турска и затворената гръцка граница на пункта "Пазаркуле". До струпването на бежанци от различни страни се стигна след като в петък Турция обяви, че отваря границата си, предават кореспондентите на БНР Катя Пеева и Мариян Карагьозов.

Днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган потвърди, че Турция няма да  задържи бежанците, защото не може да поеме нови от сирийския град Идлиб. До момента в страната вече има около 4 милиона сирийци. По оценка на журналисти, около граничната бразда се намират между 5 000 и 10 000 души.

Няма миграционен натиск на границата между България и Турция, съобщи в Пловдив премиерът Бойко Борисов, който се включва в дипломатическите усилия за търсенето на изход от кризата"Подготвяме една голяма среща в България - каза Борисов. - В понеделник ще отида с президента Ердоган да договоря и неговите условия. Разговарях за това и с двамата съпредседатели на Европейския съвет - Андрей Пленкович, моят приятел от Хърватия, те са сега председатели, както и с Шарл Мишел, с гръцкия колега, но след понеделник ще кажа в следващите дни какви неща ще направим тук, в България, за да решим дълготрайно този процес - и с връщането на мигрантите, и с военните действия в Сирия, и с тази хуманитарна криза, и с намесата на НАТО включително".

"Аз не съм посредник, а заинтересована страна", допълни Бойко Борисов - "защото българският народ очаква да бъде защитен и да не стане хуманитарна криза".

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел е провел телефонен разговор с турския президент Реджеп Ердоган, по време на който е изразил съболезнования за гибелта на турските военни в Сирия, както и дълбока загриженост за неизразимите човешки страдания, причинени от продължаващите боеве в Идлиб, съобщават от европейската служба за външна дейност. ЕС е активно ангажиран в поддържането на споразумението с Турция и с подкрепата за Гърция и България за защита на външните граници на Съюза", се казва в изявлението. 

По информация на кореспондентите на БНР в Истанбул, Атина, Брюксел и Пловдив 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Демерджиев

Разбираме колко важно е за Делян Пеевски да има нов главен прокурор

Членовете на Висшия съдебен съвет нямат нито юридическото, нито моралното право да изберат следващия главен прокурор при положение, че мандатите им отдавна са изтекли , заяви пред БНР бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев. В..

публикувано на 08.09.24 в 15:38
Атанас Запрянов

Връщането на наборната военна служба може да дойде на дневен ред, ако не се запълнят вакантните места в армията

Засега не предвиждаме и не предлагаме на българския парламент да връща наборната военна служба , заяви пред БНР служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Той изрази надеждата с повишването на заплатите на военнослужещите от догодина да се..

публикувано на 08.09.24 в 13:38

София е част от световното юбилейно турне на Андреа Бочели

Световноизвестният италиански певец Андреа Бочели ще отпразнува 30-годишната си кариера и с българската публика на Националния стадион “Васил Левски”. На 14 септември той ще изнесе грандиозен концерт под звездите, тъй като София е включена в юбилейното..

публикувано на 08.09.24 в 10:51