Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каузите на бизнеса в България – малки стъпки към голямата промяна

Снимка: Bulgarian Business Leaders Forum

Време е успехът да не се измерва с чисто материални показатели. Младите бизнес лидери съзнават, че живеем в ново време, когато все повече ставаме зависими от състоянието на околната среда и от устойчивостта на общество. Красивите думи и обещания по всичко личи, отстъпват място на обмислени и решителни действия. Затова думата „действие“, придружена с младежки устрем и увереност, беше сред най-често използваните при представянето на всяка една от номинираните компании за Наградите за отговорен бизнес. Общо 108 корпоративни проекта с кауза, осъществени от рекордните 78 компании, се състезаваха в най-утвърдения и престижен национален конкурс за корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие.

България е малък пазар, на който обаче всяка от компаниите има своя корпоративна отговорност и е поела ангажимент за принос в обществото.  От представените проекти, реализирани през 2019г. става ясно, че нито една от кампаниите с кауза не е останала без резултат. Всички са били значими и забелязани, без значение дали това е инвестиция в програма за обучение, в подготовка на спортни таланти или благотворителни продажби в голяма верига магазини на изделия изработени от родители на деца с увреждания. Всеки един социален жест от страна на фирмите е дал своето отражение върху широката аудитория.

„Действията носят промяната“ е мотото на всички наши инициативи, свързани със социално отговорен бизнес“, казва Ваня Стоянова – мениджър в една от най-големите европейски вериги магазини, представени в страната ни. Тя е отличена в категорията „Инвеститор в околната среда“ и заедно с други подобни компании ще представят България в европейското състезание за еко инвестиции.

„Наградата е признание за нас, тя е за цялостните усилия, които компанията ни полага в грижата си за околната среда. Тази грижа започва още от изграждането на нашите магазини. Те са енергийно ефективни, строят се по последните екологични стандарти. Грижата на компанията за околната среда преминава през т.нар. „зелени доставки“ до магазините. Тук не на последно място е усилието да се предлага голямо разнообразие устойчиви продукти в асортимента. Този стремеж през последните години активно се насочва и в проекти, свързани с ограничаване на пластмасата за еднократна употреба. Мерките в тази посока са най-много. Те преминават през ангажиментите за намаляване на опаковките на продуктите в собствените марки на компанията и освен това имаме много инициативи, чрез които търсим съмишленици за популяризирането на тази важна тема – ограничаването на пластмасата за еднократна употреба. Целта е нейното пълно рециклиране и замяна с други материали. Много важно направление са проучванията, чрез което се търсят нови начини и подходи, за да се намали пластмасата. Със сигурност всеки от нас също може да намали употребата на пластмаса в ежедневието си, защото целта е обща - да живеем в по-здравословна среда. Нашият колектив миналата година се обедини около една конкретна стъпка в защита на природата. Заедно чистихме от пластмасови отпадъци плаж „Камчия“ на нашето Черноморие. Само от там събрахме над 700 кг пластмаса. Това ме кара да се чувствам съпричастна към общност, която има кауза и предприема действия, за да я реализира“.

По думите на президента Румен Радев, успехът на България ще зависи все повече от отговорните лидери, от дефинирането на образованието, науката и иновациите като национален приоритет и изграждането на силна икономика с устойчив темп на развитие. „Държавата насърчава и подкрепя бизнеса, който работи прозрачно, постига успехите си с инвестиции в човешкия капитал, внедряване на високоефективни методи на мениджмънт и изграждане на конкурентоспособност“, заяви Радев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 1/5 от българите живеят под прага на бедност

Линията на бедност в България през 2023 г. е 637,92 лв. Година по-рано показателят е бил 525,92 лв., обяви Националният статистически институт. При последния размер на линията, под прага на бедността са живяли 1,3259 млн. българи, или 20,6% от..

публикувано на 26.04.24 в 14:06
5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31