Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празнуването на 3 март обединява като с невидима нишка българите по света

Тържествен митинг, посветен на Националния празник на България - 3 март, се проведе в бесарабския град Тараклия.
Снимка: БТА

Празнични инициативи, посветени на Освобождението, обединиха българските общности в различни кътчета на света.  
За пета поредна година на 3 март се организира празнично „Пробуждане с хоро“. Инициативата на „Сдружение Азбукари“ и „Единение Българи за България“ прехвърля своеобразен мост между сънародниците ни от всички точки на света, които се хващат на хоро, за да покажат, че българският дух е жив. Инициативата извива хора в малки и големи населени места в България и в български културни центрове в чужбина, в български посолства и училища.

"Трети март е една от най-емблематичните дати в националната ни памет, ярък символ на силния български дух и обединение" - с тези думи се обърна към българите в Канада и по света посланикът на България в Отава Светлана Стойчева-Етрополски.

Българската общност в Лос Анжелис за девета поредна година отбеляза датата с празничен концерт. Тържеството започна емоционално с химните на България и САЩ в изпълнение на оперната прима Мариана Попзлатева, а всички присъстващи бяха поздравени от генералния консул на България Веселин Вълчев. След това български деца разказаха с песни и танци историята на България през вековете.

Първото българско неделно училище „Васил Левски“ в гр. Валенсия, Испания, също поздрави България чрез социалните мрежи с тежко празнично хоро!


Българският културен институт "Дом Витгенщайн" във Виена ще зарадва тази вечер българите в Австрия и своите австрийски гости с третомартенски концерт на квартет "Светоглас", с изложба на Националния етнографски музей с автентични български носии и с експозицията "Красотата на традициите" на художничката Дили Бозаджиева

В дипломатическата ни мисия в Лондон посланик Марин Райков организира прием и концерт по случай националния ни празник. 

В края на седмицата Сдружението на българите в Южна Африка ще отбележи годишнината от Освобождението на България в Българския културен център в Мидранд. Нашите сънародници в далечна Африка подготвят специална програма, която ще бъде допълнена с вкусен обяд, танци и веселие.

Снимки: eurochicago.com, Неделно училище „Васил Левски“ в гр. Валенсия, Испания


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40