Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разложкото село Бачево посреща Тодоровден с кушия

Снимка: БГНЕС

Според народното вярване от Тодоровден нататък денят започва да расте, а времето става все по-топло. Счита се, че на този ден всеки, който има кон, трябва да го изведе и да участва в празничните надбягвания. Стопаните правят това с особено внимание и тържественост като предварително окичват конете си с венци от здравец и кукуряк.

Известното с конните си бази разложко село Бачево ще отпразнува Тодоровден (7 март) с традиционните надбягвания с коне. На празника, който се отбелязва в първата събота от Великденските пости, и млади, и стари  се обличат с носии. Тодоровден ще започне с утринна литургия в местния храм “Св. Димитър”, а след това в центъра на селото ще се състои ритуалът “Кланяне на млади булки” – скорошните невести, обърнати към изгрева, ще се поклонят три пъти на свекървите си, за да покажат колко ниско могат да жънат. Преди обед в местността Власовица пък ще бъде даден старт на кушиите. В тях през последните години се включват и много жени, които неизменно са сред призьорите. Веселбата на празника ще допълни богата фолклорна програма.

Любовта на бачевци към конете не е случайна – конят присъства в герба на селото, а коневъдството е основно препитание в селото. Трите конни бази привличат множество туристи, включително от чужбина, предлагайки езда, разходки, стрелба с лък, както и все по-популярната хипотерапия (лечение с помощта на коне). В Бачево живеят хиляда и шестотин жители, много от които са младежи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Традицията на давулджиите или кой буди мюсюлманите по време на Рамазан

Денят Арифе е последният от свещения за мюсюлманите месец на постите Рамазан. В исляма това е най-благодатният месец от годината, свързва се с 30-дневните строги лишения – "оруч". Храненето и пиенето на течности и вода става само преди изгрев и след..

публикувано на 09.04.24 в 11:30

Кукери, старци, бабугери, чауши … село Турия е домакин на маскарадни игри

Подбалканското село Турия посреща над хиляда участници в маскарадните игри "Старци в Турия“. В тазгодишното издание на фестивала на 30 март ще се включат 28 кукерски групи от цяла България. Ежегодно събитието привлича хиляди гости от страната и..

публикувано на 30.03.24 в 07:10

Демоничният конник св. Тодор

"В обширен регион в Северна България конникът св. Тодор се възприема като демоничен персонаж. Народните определения за него звучат по следния начин: овампирчен , вкаракончен или таласъмлия светец… Той посещава забранените през този период..

публикувано на 23.03.24 в 04:30