Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разложкото село Бачево посреща Тодоровден с кушия

Снимка: БГНЕС

Според народното вярване от Тодоровден нататък денят започва да расте, а времето става все по-топло. Счита се, че на този ден всеки, който има кон, трябва да го изведе и да участва в празничните надбягвания. Стопаните правят това с особено внимание и тържественост като предварително окичват конете си с венци от здравец и кукуряк.

Известното с конните си бази разложко село Бачево ще отпразнува Тодоровден (7 март) с традиционните надбягвания с коне. На празника, който се отбелязва в първата събота от Великденските пости, и млади, и стари  се обличат с носии. Тодоровден ще започне с утринна литургия в местния храм “Св. Димитър”, а след това в центъра на селото ще се състои ритуалът “Кланяне на млади булки” – скорошните невести, обърнати към изгрева, ще се поклонят три пъти на свекървите си, за да покажат колко ниско могат да жънат. Преди обед в местността Власовица пък ще бъде даден старт на кушиите. В тях през последните години се включват и много жени, които неизменно са сред призьорите. Веселбата на празника ще допълни богата фолклорна програма.

Любовта на бачевци към конете не е случайна – конят присъства в герба на селото, а коневъдството е основно препитание в селото. Трите конни бази привличат множество туристи, включително от чужбина, предлагайки езда, разходки, стрелба с лък, както и все по-популярната хипотерапия (лечение с помощта на коне). В Бачево живеят хиляда и шестотин жители, много от които са младежи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30

Празнуваме Лазаровден

На осмия ден преди Великден празнуваме Лазаровден. Това е първият от трите големи християнски празника свързан с чудото на Възкресението, следван от Цветница и от Великден. Празникът се отбелязва всяка година на различна дата, но винаги в събота преди..

публикувано на 27.04.24 в 06:05

Великденска работилница за писани яйца в Пазарджик

Традиционната "Великденска работилница" – демонстрация за писане на яйца, ще се проведе от 23 до 26 април в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей – Пазарджик (ул."Отец Паисий" № 8). Специалистите от етнографския отдел на музея..

публикувано на 23.04.24 в 08:10