Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дни на православното кино в Ловеч

Снимка: Ловчанска Света Митрополия

Тринайсетото издание на “Дните на православното кино” ще бъде открито на 10 март с филма “Донецката вратарница” на режисьорката Наталия Батраева. Произведението разказва за живота под обстрел на монахини, които намират смисъл в служението на Бог и на хората по време на гражданската война в Украйна. Прожекциите - по инициатива на Ловчанската митрополия, ще се излъчват всеки вторник до края на Великия пост в параклиса “Въведение Богородично”.

В програмата на дните са включени и две гръцки продукции на режисьора Павлос Триподакис. “Кръстопът” разказва за упованието в църквата на хората, потърпевши от горските пожари край Атина, а “Кананга” представя православна мисия в Конго. Зрителите ще се докоснат също така до теми като монашеството чрез опита на стареца Дионисий, както и ще научат подробности за живота и чудотворство на съвременния грузински светец Гавриил Ургебадзе.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Навършиха се 33 години от приемането на новата Конституция на България

На 12 юли през 1991 г. Седмото Велико Народно събрание приема новата Конституция на България и се саморазпуска, припомня БТА. Това е първата нова конституция в бившия социалистически лагер, която влиза в сила още на следващия ден 13 юли. По повод 33-тата..

публикувано на 12.07.24 в 19:18

За 10 години вярващите са намалели с 9 на сто

България е на последно място в ЕС с едва 12 свещеници на 100 000 души. В страната има над 8000 църкви и манастири или 10 пъти повече храмове от духовниците, сочи последното национално преброяване от 2021 г.  51,4% или 3 млн. са заявили, че вярват..

публикувано на 09.07.24 в 14:22

Хераклея Синтика възнагради археолозите с ново значимо откритие

В античния град Хераклея Синтика откриха много добре запазена двуметрова статуя с глава. Правена е от майстор, използвал цял мраморен блок към II век сл. Хр, когато тази практика вече е била архаична. Иконографският тип е на бог Хермес и подобни..

публикувано на 05.07.24 в 11:27