Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Протестът на медсестри – обосновани синдикални искания или уличен рекет

Снимка: БГНЕС

В момент на високи обществени тревоги около опасността от разпространение на коронавирус, сектор „Здравеопазване“ е разтърсен и от социални тежнения. Медицински сестри продължават да протестират с искане за увеличаване на заплащането им, обещано още миналата година. Протестът кулминира в четвъртък срещу петък с демонстративна окупация на една от залите на парламента. В същия момент КНСБ предприема нови преговори за по-високи работни заплати в целия сектор "Здравеопазване". След сключването на Националния рамков договор, ще се сключват и договори с новите страни-контрагенти на Здравната каса, и едва тогава ще се уточнят заплатите на медицинските сестри в болничната помощ.

КНСБ изчислява, че за да бъдат повишени до 900 лв. заплатите на всички медицински специалисти, работещи в детското и училищното здравеопазване, са нужни 8,5 млн. лв. Всъщност, към момента нивото от 900 лв. вече е постигнато за медицинските сестри в детските ясли в 26 общини и в училищните кабинети в 31 общини. КНСБ дори твърди, че в Бургас, Кнежа, Сандански, Сопот, Бяла и Добрич възнагражденията вече надхвърлят 900 лв. По-ниски възнаграждения, между 610 и 700 лв., продължават да получават медицинските специалисти в яслите в 40 общини и в училищата в 65 общини.

В София, където работят 2 000 от общо 11 000 сестри в цялата страна, е договорен ръст от 264 лв., но колективният трудов договор със столичната община още не е подписан. Общините дофинансират по-високите заплати на медицинските специалисти, но на много места не могат да бъдат подписани колективни договори с кметовете заради недостиг на средства.

По последни данни, предоставени от Националния синдикат на средния медицински персонал във Франция, една начинаеща медицинска сестра там получава средно 1700 евро брутна работна заплата /1450 евро нетна/. Според тамошните браншови организации има сериозно намаление на тези заплати в сравнение с 90-те години на миналия век, когато тези медици са вземали два пъти минималната работна заплата за страната, а сега нетните им възнаграждения са намалели до 1,2 минимална работна заплата. Във Великобритания медицинските сестри вземат брутни възнаграждения от порядъка на 2000 паунда, или около 2300 евро. Средните възнаграждения на медицински сестри и фелдшерите в Германия надвишават минималната заплата с около 13% , а в Испания с 28%.

В края на миналата седмица протестите на медсестрите кулминираха с драматична блокада на част от парламента от няколко сестри. Трябва обаче да отбележим, че КНСБ и Българският лекарски съюз се разграничиха категорично от тези крайни действия. Синдикатите дори открито призовава правителството да не се поддава на уличен рекет и окачествяват действията на въпросните медицински сестри като „анархосиндикализъм“.

На парламентарния контрол в петък проблемите в здравеопазването предизвикаха доста разгорещени дебати. Дори от опозицията бе казано, че искането на някои медицински сестри за възнаграждения, равняващи се на две минимални за страната работни заплати, е абсолютно невъзможно за изпълнение, защото би противопоставило една социална група на друга.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева отново потвърди, че правителството няма да приеме условията на барикадиралите се в парламента медицински сестри, но продължава да е готово за цивилизован диалог със съсловието. Така, след месеци протести и дебати, проблемът остава отворен.


Още от категорията

Гласуваме за личности, без да познаваме партийните им програми

29 дни е времето, с което разполагат кандидатите на регистрираните за предстоящите парламентарни избори политически сили, за да убедят българските граждани, че именно те заслужават да представляват интересите и им в състава на 45-тото Народно..

публикувано на 08.03.21 в 11:33

Парламентът обсъди закупуването на ваксини, разрешени в страни извън ЕС

Депутатите не подкрепиха предложението на най-голямата опозиционна партия парламентът да задължи правителството да "предприеме всички необхо дими действия" за осигуряване на руската ваксина „Спутник - V“ за българските граждани...

обновено на 05.03.21 в 15:38

По съседски: Събития с балкански адрес

Сърбия поиска по-очевидна европерспектива за Западните Балкани „На Западните Балкани им трябва по-очевидна европейска перспектива“. Това е заявил сръбският външен министър Никола Селакович на пресконференция в Берлин с германския си..

публикувано на 05.03.21 в 11:34