Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Примерът на завършилите в чужбина и успели у нас българи вдъхва надежда и оптимизъм

Снимка: БГНЕС

Да се конкурираш със себе си е по-голяма цел, отколкото да се конкурираш с всички останали – това е формулата за развитие, която следва служителите в много световни компании, които имат представителства и нас. Да растеш в бизнеса, но едновременно с това да си отговорен и за тези, които идват след теб е още по-висока цел, която следва в работата си един успял българин, избрал обратния път към родината преди повече от 20 години.  

Юлиан Михов е завършил право в СУ „Св. Климент Охридски". Специализирал е международно данъчно планиране в Холандия, а завръщайки се в България трупа опит като правен и данъчен консултант на чуждестранни инвеститори и големи компании. Той е сред българите, които още през 90-те години на миналия век застават пред дилемата да продължат кариерата си в чужбина, след успешно дипломиране там, или да се завърнат в родината. Юлиян избира обратния път към България, защото вярва, че макар и малък пазар, страната ни има голям потенциал за развитие. В момента е директор Бизнес среди на PWC /PricewaterhouseCoopers/ за Централна и Източна Европа. Като представител на компанията той прие Награда за отговорен бизнес за 2019г. в категорията „Инвеститор в знанието”. Тя му  бе връчена лично от държавния глава Румен Радев.

„Наградата е за една наша инициатива, която подехме преди две години, която цели да подпомагане на младите българи с финансово, като за целта учредихме стипендии. Специално тази за 2019 г. беше посветена на всички студенти в България, които учат педагогически специалности и имат желание да останат в страната и да работят като учители. С подкрепата и под патронажа на президента Радев, всички събрани средства от една благотворителна акция, в която дейци на културата, науката и изкуството дариха свой отпечатък на ръката си, подкрепихме студентите. От продажбата на отливки от тези отпечатъци ние събрахме толкова, че да дадем 15 стипендии. Организирахме конкурс и накарахме бъдещите учители да опишат своя аргумент защо искат да останат учители в България и кой е урокът, на който те искат да научат българските деца. Избраните победители реално получиха тези награди, за да могат да завършат обучението си, защото бяха в последните години преди дипломиране. Искахме така да им помогнем, за да могат да реализират своята концепция и виждане за това, как трябва да се развива образованието в България. Стремежът беше чрез нашите партньори и бизнес клиенти да им дадем възможност да намират реализация в практически измерения“. 

Първата година компанията подкрепила 25 студенти, без значение от тяхната специалност, но след това, по решение на всички партньори и служители в компанията, във фокус на учредените стипендии останали само бъдещите учители с кауза.

„Идеята ни е да продължим, като в момента избираме нова кауза, която се надяваме да е действително нещо от което обществото се нуждае в момента. Искаме да бъдем полезни по някакъв начин и да върнем обратно инвестицията в обществото. Така или иначе, основен фокус за нас са младите хора и искаме да задържим тези, които са тук, а тези, които по една или друга причина са заминали, искаме да ги поканим да се върнат и да им намерим силни аргументи да се реализират в България. Реално аз също се върнах през 2000-та, години след като вече бях работил в чужбина. Вече 20 години сме тук и искаме повече млади хора да осъзнаят, че това не е само патриотизъм, не е лозунг, а нещо изпълнено със съдържание“.

Снимки: БГНЕС, PwC България

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

53% от интернет потребителите в България са онлайн купувачи

53% от интернет потребителите в България (над 2 800 000 души) са онлайн купувачи, докато през 2018-2019 г. те са били една трета от тази цифра. Голям тласък на електронната търговия у нас е дала Covid пандемията. Това съобщи Жанет Найденова от..

публикувано на 28.03.24 в 23:05

България и Молдова ще разширяват сътрудничеството в селското стопанство

Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти. Това стана ясно на среща в София на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и вицепремиера и министър на земеделието и..

публикувано на 28.03.24 в 21:57

„OMV Petrom“ поема проучването за газ в българската зона на Черно море

Румънска компания „OMV Petrom“, която е част от австрийската OMV изцяло ще оперира офшорния блок "Хан Аспарух". Дружеството поема досегашното участие в концесията за издирване на газ, държано от френската "TotalEnergies“. Информацията е на „OMV Petrom“,..

публикувано на 27.03.24 в 16:05