Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как българите реагират на ситуацията с коронавируса в страната

| обновено на 11.03.20 в 14:28
Снимка: БГНЕС

Проучване на социологическата агенция Алфа Рисърч установява завишено търсене на информация за заплахите от коронавирус в страната, умерено притеснение от ситуацията и положителна оценка за мерките на властите мерки срещу заболяването. 

75 на сто от пълнолетните граждани следят информацията за случващото се в България ежедневно, 19% - от време на време, а незаинтересованите са едва 6%. Ограниченият брой случаи, регистрирани до този момент в България, води до известно намаляване на високото напрежение.

След потвърденото вече наличие на вируса в страната, най-голяма част (55%) са загрижени, 34% не са особено притеснени, а силно притеснени се чувстват 11% от българите. Наблюдава се любопитно различие между нагласите сред най-младите и тези сред най-възрастните.

При най-младите има най-високи нива на тревожност, но не непременно съпроводени със стриктно спазване на препоръките, а сред най-старите, които са и най-рисковата група, тревогата е по-ниска. Според експертите, тази парадоксална картина е следствие от начина на живот на хората. Притеснението на младите се подхранва от факта, че те са сред най-активно общуващите и пътуващи българи, а относителното спокойствие на най-възрастните е резултат от слабата мобилност.

Предприетите от властите мерки за ограничаване разпространението на коронавируса получават положителна оценка. Според 67% от анкетираните българи те са адекватни на ситуацията, 19 на сто считат, че мерките трябва да са по-строги, а според 14% някои ограничения са ненужни. В това отношение също проличават поколенчески различия. Най-възрастните и най-малко притеснени хора имат очаквания за още по-строги мерки, а най-младите и най-загрижени ги намират за прекалени. Което е косвен признак, че въпреки притесненията, най-младите едва ли ще сменят радикално начина си на живот.

Междувременно Съветът по сигурността към Министерския съвет обяви нови ограничителни мерки, насочени към административните звена в цялата страна. Какви са те, можете да прочетете ТУК

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Тревожни данни на ООН за употребата на алкохол и цигари сред учениците

13% от момчетата и 11% момичетата на 11-годишна възраст в България са пушили поне една цигара за последните 30 дни, съобщи БГНЕС, като се позова на доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст. 17% от момчетата до 13 години..

публикувано на 26.04.24 в 14:27

Бежанците – малка, но важна част от търсещите работа в България

Съществува Директива, според която граждани от трети държави, получили хуманитарен или бежански статут у нас (или на територията на ЕС), могат да бъдат наети на работа без никакви други разрешителни. Само с този документ за статут, получен от..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Очакванията са разпространението на коклюш да отшуми в края на 2024 г.

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 500 са вече регистрираните в страната случаи на коклюш..

публикувано на 26.04.24 в 12:05