Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След новите случаи на COVID-19 в България

Снимка: БГНЕС

Няма потвърдени положителни проби на нови заразени с коронавируса, след установените вчера два нови случая в София. Това съобщи ръководителят на Националния оперативен щаб за овладяване на COVID-19 проф. Венцислав Мутафчйски. Така, засега случаите в България остават шест. Има седем съмнителни проби, за които до обяд трябва да стане ясно дали са положителни или отрицателни. 

“Независимо в коя болница е установена коронавирус инфекция, болните ще бъдат настанени и са настанени в отделения, изолирани от останалите и се спазват  строги хигиенни мерки" - категоричен беше проф. Мутафчийски. В "Пирогов", където лежат двамата болни от София, е въведен по-строг пропускателен режим. Присъствието на външни лица не е желателно.

Междувременно, полицията в София установи хората, които са били в контакт със заразеното с коронавирус семейство, настанено в “Пирогов“. Под карантина са синът и дъщерята на двамата, както и още десетина души, за които е изяснено, че са имали досег с тях. Предстои да бъдат установени и издирени още хора и близки на семейството, включително от ломското село, откъдето са болните. 

Пациентите, които търсят спешна помощ, се пренасочват и към Многопрофилната болница за активно лечение "Света Анна" и други здравни заведения в столицата. От болница "Света Анна" съобщиха за БНР, че имат готовност да приемат всички спешни случаи, с изключение на деца и на пациенти с изгаряния и интоксикации. При спешни случаи гражданите могат да се обръщат и към Александровска болница и ВМА.

Още снощи кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова обяви, че на този етап здравните заведения в София разполагат с необходимия капацитет легла и медицински персонал, който да поеме диагностициране, изследване и лечение на граждани. Общината е в готовност за 72 часа, при искане от Националния щаб за овладяване на разпространението на вируса, да преобразува общинската Втора градска болница в инфекциозна.

Кметът Фандъкова помоли гражданите да ограничат социалните си контакти и да продължат със засилената лична хигиена. Продължава и дезинфекцията в градския транспорт, в метростанциите и във всички институции, които работят с граждани.

Заради новите два случая на заразени с коронавируса в България от вчера, министър-председателят Бойко Борисов свиква извънредно заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет.

Близо 120 хил. са заразените от коронавируса в света, с 3100 случаите са повече от вчера. Смъртните случаи са 4299, 210 са новите. В Китай случаите за денонощието са 24.

Полезно:

  • По въпросите на COVID-19 е разкрита гореща телефонна линия: +359 2 807 87 57.
  • В помощ на пътуващите в чужбина граждани на Република България всекидневно се публикува актуална информация от Ситуационния център  на Министерството на външните работи.   
  • Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 
  • Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще открите на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предстоятел на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00

България днес - 27 юни 2024 г.

Българското слово е водещата нишка на в програмата ни на 27 юни, защото в София започна международен форум, посветен на кирилицата. За литературното вдъхновение на сънародниците зад граница и картината на  българския културен живот в чужбина говорим със..

публикувано на 27.06.24 в 19:00

България днес - 26 юни 2024 г.

Днес ще се изиграят последните четири мача от груповата фаза на Европейското първенство по футбол в Германия, а в „България днес“ ви разказваме, как случващото се на стотици километри от тук възроди единството на едно село и се превърна в..

публикувано на 26.06.24 в 19:00