Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Снимка от въздуха на 100 години показва една неузнаваема София в началото на XXв.

Пространството между Канала, "Цар Освободител" и "Александър I" в уникална въздушна снимка, най-вероятно направена през 1925г.
Снимка: Стара София

С навлизането на дрон-фотографията днес не е трудно да намерим снимки на любими градски пространства от въздуха. Колко по-ценно обаче е да видим центъра на столицата през 20-те години на миналия век, сниман от самолет? Такъв кадър публикуваха неотдавна в блога "Стара София". На него е видимо „сърцето на града“ - пространството между булевардите "Цар Освободител", "Евлоги Георгиев" и "Александър I" в столицата. На фотографията можем да видим някои запазени елементи на централната градска част, които съществуват и сега. На 100 годишната снимка се вижда църквата "Св. Седмочисленици" на мястото си на ул. "Граф Игнатиев", но любимата на софиянци градинка пред нея все още я няма. Вместо нея там има ... затвор. От "Стара София" припомнят, че това са помещенията за каторжници към Черната джамия, които са разрушени през 1926 година. Емблематичното място за срещи в града „Попа“ - кръстовището между улица "Граф Игнатиев" и булевардите "Васил Левски" и "Патриарх Евтимий", трудно може да бъде разпознато върху кадъра. Там обаче се вижда къща на инж. Момчилов, позната ни като „Нотариата“ днес. Далеч от днешния си вид е и площад "Славейков", а Ректоратът на Софийския университет е представлявал само първоначален изкоп, който се вижда върху тази снимка, направена от самолет над София. 


Още от категорията

Долменът в местността Начови чаири край Тополовград е един от най-добре запазените у нас

Хилядолетните долмени – неразгадаемата тайна на Сакар планина

Сакар се разгръща в Югоизточна България, недалеч от границата с Турция. Това е най-ниската ни планина и един от най-слабо заселените региони на страната . Твърди се, че Сакар е люлка на много древна цивилизация, която все още е недостатъчно..

публикувано на 10.08.20 в 06:10

Преображение – празник, който укрепва вярата и дава кураж в трудностите

На 6 август Българската православна църква отбелязва Преображение Господне – една от най-светлите дати в календара. Според евангелските текстове, на този ден Христос разкрива пред трима от своите ученици божествения си произход. „На..

публикувано на 06.08.20 в 04:10

Предстои проучване и консервация на крепост в Община Твърдица

Останките от крепостта-град Вердица, в землището на Твърдица (Централната част на Южна България) ще бъдат проучени и консервирани, съобщи БТА. За целта, Министерство на културата предоставя 18 000 лева на Историческия музей в града. Проектът..

публикувано на 02.08.20 в 06:05