Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимка от въздуха на 100 години показва една неузнаваема София в началото на XXв.

Пространството между Канала, "Цар Освободител" и "Александър I" в уникална въздушна снимка, най-вероятно направена през 1925г.
Снимка: Стара София

С навлизането на дрон-фотографията днес не е трудно да намерим снимки на любими градски пространства от въздуха. Колко по-ценно обаче е да видим центъра на столицата през 20-те години на миналия век, сниман от самолет? Такъв кадър публикуваха неотдавна в блога "Стара София". На него е видимо „сърцето на града“ - пространството между булевардите "Цар Освободител", "Евлоги Георгиев" и "Александър I" в столицата. На фотографията можем да видим някои запазени елементи на централната градска част, които съществуват и сега. На 100 годишната снимка се вижда църквата "Св. Седмочисленици" на мястото си на ул. "Граф Игнатиев", но любимата на софиянци градинка пред нея все още я няма. Вместо нея там има ... затвор. От "Стара София" припомнят, че това са помещенията за каторжници към Черната джамия, които са разрушени през 1926 година. Емблематичното място за срещи в града „Попа“ - кръстовището между улица "Граф Игнатиев" и булевардите "Васил Левски" и "Патриарх Евтимий", трудно може да бъде разпознато върху кадъра. Там обаче се вижда къща на инж. Момчилов, позната ни като „Нотариата“ днес. Далеч от днешния си вид е и площад "Славейков", а Ректоратът на Софийския университет е представлявал само първоначален изкоп, който се вижда върху тази снимка, направена от самолет над София. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Навършиха се 33 години от приемането на новата Конституция на България

На 12 юли през 1991 г. Седмото Велико Народно събрание приема новата Конституция на България и се саморазпуска, припомня БТА. Това е първата нова конституция в бившия социалистически лагер, която влиза в сила още на следващия ден 13 юли. По повод 33-тата..

публикувано на 12.07.24 в 19:18

За 10 години вярващите са намалели с 9 на сто

България е на последно място в ЕС с едва 12 свещеници на 100 000 души. В страната има над 8000 църкви и манастири или 10 пъти повече храмове от духовниците, сочи последното национално преброяване от 2021 г.  51,4% или 3 млн. са заявили, че вярват..

публикувано на 09.07.24 в 14:22

Хераклея Синтика възнагради археолозите с ново значимо откритие

В античния град Хераклея Синтика откриха много добре запазена двуметрова статуя с глава. Правена е от майстор, използвал цял мраморен блок към II век сл. Хр, когато тази практика вече е била архаична. Иконографският тип е на бог Хермес и подобни..

публикувано на 05.07.24 в 11:27