Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

COVID-19: Спешни мерки на правителството срещу безработицата

Опашка пред НОИ
Снимка: БТА

След два дни трудни на преговори между правителството, от една страна, и социалните партньори в лицето на синдикатите и работодателските организации, от друга, правителството прие пакет от мерки за компенсиране загубите на бизнеса от кризата с коронавируса и предотвратяване на масовите уволнения на работници и служители. Той ще струва на обществото 500-750 млн. евро /1-1,5 млрд. лв./, които според премиера Бойко Борисов няма да стигнат. Но така или иначе, тези пари не бяха предвидени в бюджета на страната за тази година и затова правителството реши да го актуализира по спешност. Законопроектът за актуализация на държавния бюджет предвижда увеличение на средствата за фонд Държавно и обществено осигуряване със 700 млн. евро /1,43 млрд. лв. /. Очакваният дефицит в хазната се повишава до 1.79 млрд. евро. /3,5 млрд. лв. / или 2,9%  от БВП. Предвижда се и възможността за увеличаване на държавния дълг с до 5.113 млрд. евро /10 млрд. лв. / ако кризата се влоши повече от прогнозираното.

Планът на правителството срещу безработицата, вече популярен като „план 60/40“, предвижда държавата да плаща в продължение на 3 месеца 60% от осигурителния доход на работниците и служителите във фирми от определени най-тежко засегнати сектори на икономиката. Сред тях са търговията на дребно, сухопътният транспорт, пътническият и въздушен транспорт, хотелиерството, ресторантьорството, туристическата агентска и операторска дейност, предучилищното образование (частен сектор), артистичната и творческа дейност и спортът, свързан с развлечение. Помощ ще се оказва и на фирми от други сектори със спад на нетните приходи над 20% вследствие на кризата, спрямо март 2019 г. Останалите 40% от работната заплата трябва да се поемат от работодателите, като за тяхна сметка са и социалните осигуровки върху цялото месечно възнаграждение. Помощи ще бъдат предоставяни и на работодатели от населени места, които са били най-засегнати от правителствените антикризисни мерки. Смята се, че около 300 хиляди души ще могат да се възползват от тези мерки. Тъй като „план 60/40“ в същността си е държавна помощ, решението за нея е изпратено в ЕК за одобрение, като има очакване то да бъде факт до 24 часа, стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов.

Вицепремиерът Томислав Дончев  предупреди бизнеса, че ако си позволи да разпилее персонала си сега, връщането му на работа по време на икономическото съживяване след това ще е бавно. „Искаме да спестим този шок. Мислим за работодателя, но най-вече мислим за работника“, каза Дончев. Бизнесът прие плана 60/40 с много критики и резерви, смятайки, че той няма да помогне на работодателите и няма да предотврати разрастването на безработицата. Според бившия зам.-министър на финансите Любомир Дацов, тези мерки няма да имат ефект върху реалния бизнес и безработицата.

Пакетът спасителни мерки предвижда и безлихвени бързи банкови заеми по 750 евро /1500 лв./ за физически лица, изпратени в неплатен отпуск заради кризата с коронавируса,  със срок за издължаване до 24 месеца. Получателите ще имат и гратисен период от 6 до 12 месеца, в който няма да трябва да правят вноски по връщането. Изчисленията сочат, че от тези заеми ще могат да се възползват около 130 хиляди души.

Затварянето на предприятия, съкращенията, принудителните отпуски и намаляването на възнагражденията станаха вече ежедневие. Bceĸи дeн в бюpaтa пo тpyдa ce peгиcтpиpaт пo 1300 дyши, съобщи сайтът Money.bg, добавяйки, че преди кризата броят на новорегистрираните безработни е бил наполовина по-малък. Финансовият министър изрази очаквания за повишение на безработицата в България с два процентни пункта. "Имaмe гoтoвнocт пpeз oпepaтивнaтa пpoгpaмa "Paзвитиe нa чoвeшĸитe pecypcи" дa пoдпoмoгнeм oбeзщeтeниятa зa бeзpaбoтицa", каза миниcтъpът нa тpyдa и coциaлнaтa пoлитиĸa Дeницa Caчeвa. Преди епидемията в България повсеместно се търсеха работници и работодателите предлагаха съблазнителни заплати, социални пакети и условия на труд. Безработицата в края на миналата година спадна до рекордно ниското равнище от 4.1%. През четвъртото тримесечие на 2019 г. безработните бяха 138.5 хиляди, а в момента са 213 700. Само от обявяването на извънредното положение на 13 март досега 9 909 души са останали без препитание.

Снимки: БТА, БГНЕС

Още от категорията

Българското земеделие има шанс да бъде включено в Плана за възстановяване

Според министъра на земеделието Десислава Танева, пред българското земеделие се разкрива възможност да бъде включено в Плана за възстановяване и устойчивост .  По време на видеоконферентна публична дискусия, посветена на втория стълб от Националния план за..

публикувано на 04.12.20 в 17:15

Дискусия за "Зелена България" от плана за възстановяване и устойчивост

Дискусия по Националния план за възстановяване и устойчивост на България ще се проведе на 4 декември от 11 часа, съобщи правителствената пресслужба. Ще се обсъжда втория стълб от Плана - „Зелена България” и предизвикателствата пред селското стопанство,..

публикувано на 04.12.20 в 06:10

Българският имотен пазар се съвзема от кризата

Имотните сделки в София нарастват с 20% през септември спрямо 2019 г., а в цялата страна с 13%. Имотният пазар се съвзе след удара през пролетта, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на тридневното виртуално изложение за строителство,..

публикувано на 03.12.20 в 19:11