Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нова мобилна апликация ще помага в борбата с COVID-19

Приложението е плод на доброволния труд на български IT специалисти

Снимката е илюстративна
Снимка: Pixabay

Националната информационна система ще помага на гражданите проактивно да се информират за текущото си здравословно състояние, а на държавните институции - по-лесно да управляват процеса по регистриране и контрол над пандемията. Разработеният софтуер и труда на разработчиците са дарени безвъзмездно. 

"ViruSave - системата има централен регистър, който събира информацията и я изпраща на всички държавни органи“- обясни на брифинг в Министерския съвет Ивайло Филипов от ИКТ компания „Информационно обслужване“. Той уточни, че системата е изградена в рамките на 10 дена, като в първите 48 часа е въведен регистърът на всички карантинирани лица и на всички заболели. Така информацията за тях достига автоматично до органите на МВР, които осъществяват контрола по спазването на карантината.

В националната информационна система за борба с COVID-19 e изградена и интеграция с личните лекари, общините, регионалните здравни инспекции, службите на МВР, "Гранична полиция" и пожарната, както и с доброволците.

"Информацията за разпространението на коронавируса и за преболедувалите го ще помогне за вземане на напълно обосновани решения как да бъдат "разхлабени" мерките в България" - коментира при представянето на системата председателят на Националния оперативен щаб за борба с COVID-19 генерал-майор проф.д-р Венцислав Мутафчийски.

Премиерът Бойко Борисов уточни, че системата ще облекчи работата на граничните полицаи, защото, ако при влизане в страната още на границата гражданинът въведе данните си, след 14 дни ще получи съобщение за изтеклата му карантина автоматично и ще може да докаже това чрез приложението.

По думите на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, осигуряването на връзка между отделните институции е много важна, за да бъдат правени бързи и по-пълни анализи

В системата се въвежда единният граждански номер на човека, а софтуерът прави разпознаване за пол и възраст, попълват се хронични заболявания, ако има такива, и данните се предават в Министерството на здравеопазването. 

Подаването на личните данни е изцяло на доброволен принцип, а достъп до тях ще имат само държавните органи

Мобилната апликация може да се инсталира от всекиго, а изпращането на информация през нея ще бъде напълно безплатно. Достъп до приложението може да се осъществява и от чужбина - през български или чужд телекомуникационен оператор, но личният лекар не би могъл да помогне в случай, че пациентът му е на територията на друга държава - обясниха от екипа, изградил системата.  

В момента тече валидация на приложението ViruSave, очаква се то да бъде достъпно в понеделник. 

За българската разработка е използван е софтуер за анализи, сходен с подобни мобилни апликации в Сингапур, Италия, Южна Корея и Тайван. 

Още по темата - ТУК.  

Още от категорията

Конкурс за рисунка на диви божури събира участници от цялата страна

Теснолистният божур − Paeonia tenuifolia, е красиво многогодишно растение с огненочервени цветове. Цъфти активно през април и май, като достига височина до 40 см. Дивият божур вирее по сухи места, на каменист варовит терен. В България можете да го..

публикувано на 04.06.20 в 14:49

Неразбориите около построяването на национална детска болница продължават

Грозният бетонен скелет, на така и недовършената детска клиника, в двора на Александровска болница в центъра на София, ще бъде съборен и на негово място ще бъде построена новата сграда. Това стана ясно неотдавна, след среща на премиера Бойко..

публикувано на 04.06.20 в 10:38
Бойко Борисов

Спират всекидневните брифинги за Covid-19, но щабът продължава работа

На стотния ден след издаването на заповедта за създаване на Националния оперативен щаб, премиерът Бойко Борисов реши да прекрати всекидневните пресконференции на щаба, с които той информираше обществеността за хода на заболяването и мерките за..

публикувано на 04.06.20 в 08:45