Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Креативността на варненски офталмолози с реален успех в защита срещу вируса

Снимка: Радио Варна

Кризата роди едно изобретение, което ще е полезно и в бъдеще, а това се е случвало неведнъж, когато психиката е под силен натиск. Уникален предпазен шлем за офталмолози е изобретен във варненската Университетска болница за очни болести. Студентката по оптометрия Хатидже Давидова е реализирала с фирмата на съпруга си подходящ за всички видове биомикроскопи плексигласов шлем. „Изобретението улеснява работата, защото не пречи на биомикроскопа, а в същото време осигурява пълна защита“ – обяснява проф. д-р Христина Групчева, изпълнителен директор на здравното заведение, пред БНР- Варна.

„Този щит осигурява пълна защита на двете страни – на лекаря и на пациента, не става въпрос само за Covid-19. Другият  важен момент е, че маските ако са поставени над носа води до изпотяване, а този шлем абсолютно не се изпотява, тъй като е на известно отстояние и става за всички видове биомикроскопи. Може да се почиства след всеки пациент, а това е изключително важно, защото ние стоим на 40 см. от пациента, навлизаме в интимното пространство на човека и няма как на безопасно разстояние да правим преглед. Вече имаме над 45 поръчки.“

Лечебното заведение е готово да помогне на колегите си от цялата страна. Допреди четири седмици офталмолозите във варненската Университетска болница са работили с малки предпазни щитове, които се поставят пред устата на лекаря.

Христина Групчева„Това парче не осигурява никаква защита, докато този щит сега осигурява пълна защита и той може да се използва в условията на всякаква епидемия, примерно когато зачестят респираторните заболявания, дори може да се използва непрекъснато“ – казва проф. д-р Христина Групчева. Лечебното заведение, което тя ръководи продължава да приема спешни и неотложни пациенти.

„Осигурили сме абсолютно всички условия нашите пациенти да са напълно защитени. Мерим на всеки температурата, въвели сме режим, при който да бъдат с един придружител. Имаме единствено изискване пациентът да е с маска и с ръкавици. Ако пациентът има нужда от операция, имаме специален режим с който този пациент се въвежда в операционната зала, извършва се съответната операция и след това се изписва по възможно най-бързия начин“.

Редактор: Гергана Манчева /по интервю на Даниела Стойнова, БНР-Варна/

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за значими валежи за 6 области на Източна България

В четвъртък , 18 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Ще е облачно. Валежи сутринта ще има предимно в Източна България. Остава ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен, студен северозападен вятър...

публикувано на 17.04.24 в 21:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00
Калоян Гешев

Български седмокласник е трикратен шампион по скоростно смятане

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125 СУ “Боян Пенев” стана трикратен шампион по скоростно смятане. Той спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн. Калоян сърба 243 точки и така успя да отстрани..

публикувано на 17.04.24 в 17:43