Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Западно и Средноевропейски митрополит Антоний пред Радио България

Нека светлината на Христовото възкресение да разпръсне мрака

| обновено на 19.04.20 в 15:49
Митрополит Антоний
Снимка: БГНЕС

В църковните православни песнопения наричат Великден тържество на тържествата, защото вдъхва надеждата за живот във вечността. С Възкресението Си, Божият син - Иисус Христос изкупва греховете на човечеството, побеждава смъртта и отваря пътя към спасението.

Години наред посрещахме празника с богата трапеза, пъстри боядисани яйца, дъхави козунаци, заедно с близки и роднини. Но в цялата суетня, като че ли на заден план оставаше светостта на християнския празник и спасителната му същност. А истинският смисъл на Възкресението е духовното обновление, възможността да се преродим и да заживеем в мир със законите на Вселената. Последните събития около разпространението на коронавирусната инфекция обаче, ни накараха да се замислим как живеем, как се отнасяме към хората около нас и къде е мястото на духовното в ежедневието ни.

"Бог премъдро е сътворил света, в който ние живеем – отбеляза Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, в интервю за Радио България. – На Него са подвластни стихиите и времената, както и всички природни явления. Нему е подвластен и този вирус. Защото Бог, както знаем от Свещеното писание, с една дума може да свърши това, което всички човеци не могат да успеят през всички дни и години на своето съществуване. Да се молим! Нека Бог да изпрати своята благодат, та по-скоро да преминем през това изпитание. Да бъдем по-верни нему, а не на човеците. Ако Бог не опази града, напразно ще бдят стражите, ако Бог не съзида къщата, напразно ще се трудят майсторите. Нека имаме повече вяра, повече упование, да имаме надежда в Божията подкрепа и любов към Бога, ближните и себе си."

В дните преди Възкресение Христово Православната Църква призовава миряните не само към смирение, но и към откъсване от светските дела. На богослуженията вярващите си припомнят доброволната саможертва на Спасителя и всеопрощаващата Му любов. Това им помага по-лесно да понасят несгодите и да устояват на изпитанията, колкото и тежки да са те. Затова и през изтеклия месец, мнозина вярващи приеха спокойно принудителната самоизолация, наложена от извънредното положение заради коронавируса:

„Няма нищо случайно – отбелязва митрополит Антоний. – По някой път, когато забравяме за Бога, Той ни подсеща. Нека да използваме това благодатно време - Страстната седмица, в която съпреживяваме всички тези последни земни дни от живота на нашия Спасител. Да страдаме с него, да страдаме със сърца и души по Бога и раздялата с Него и много скоро да се срещнем в Неговото Възкресение, та светлината на Христовото Възкресение да разпръсне мрака на неверието, на съмнението, на страха и да го запълни с Вяра, Надежда и Любов!“

За разлика от много други православни страни, които заради пандемията затвориха храмовете си, България остави свободен достъпа до тях. От своя страна Светият Синод призова вярващите да останат по домовете си и да спазват стриктно установените правила за дистанция и хигиена. В архипастирското си послание Митрополит Антоний прикани миряните в епархията си да усилят молитвите си и да не забравят, че Господ винаги е проявявал своята мислост към вярващите, особено в такива моменти. Ето и благослова му, по случай Светлото Христово Възкресение, отправен към всички православни българи:

"Моето обръщение е: Радвайте се! Постоянно се молете и за всичко благодарете, защото всичко е от Бога и всичко е за Бога!"

Снимки: БГНЕС, БТА

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Свети пророк Илия – Божият избраник

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се..

публикувано на 20.07.24 в 06:05

Най-новите археологически открития в Урвич съживяват легендите за цар Ясен

По пътя София - Самоков срещу течението на р. Искър, край големия живописен завой между бившите села Кокаляне и Пасарел при Дяволския мост е ридът Среднобърдие. Там р. Ведена се влива в Искъра и се събират планините Лозен и Плана, а над тях се..

публикувано на 19.07.24 в 10:15

Археологически открития край Ловеч недвусмислено разкриват корените на европейската цивилизация по българските земи

Недалеч от Ловеч, между селата Дойренци и Дренов, при изграждането на бъдещото трасе на автомагистрала "Хемус" е разкрито ямно светилище на седем хиляди години, оградено с обреден ров. Проучването му започва преди две години със сондажи и след..

публикувано на 16.07.24 в 13:20