Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

8 финансови инструмента ще подкрепят бизнеса и гражданите в България

Снимка: БТА

Чрез 8 различни финансови инструменти с публичен ресурс от около 4, 5 млрд. лева (2.3 млрд. евро) държавата ще подкрепи малкия и средния бизнес, самонаетите и лицата с неплатен отпуск заради кризата, породена от пандемията с Covid-19. Това заяви на специален брифинг министърът на финансите Владислав Горанов в присъствието на премиера Бойко Борисов.


Първата мярка предвижда отпускане на безлихвени кредити за защита на хората, лишени от възможността да полагат труд в условията на пандемията. Тя се стартира през държавната Българска банка за развитие /ББР/ и ще се администрира от 12 търговски банки с развита клонова мрежа в цялата страна. Фокусът ѝ е върху физически лица и самоосигуряващи се, които ще могат да получат кредити до 4500 лева (2300 евро) с гратисен период до 24 месеца и период за издължаване до 5 години. Физическите лица, кандидатстващи по тази мярка, трябва да имат отработени поне 5 работни дни през март, ако това е месецът, в който лицето е излязло в неплатен отпуск.

Вторият инструмент е необезпечени оборотни кредити до 300 000 лв. (над 153 хил. евро) за осигуряване на ликвидност на микро, малки и средни предприятия. Той също ще бъде управляван от ББР през търговските банки. Очакваният портфейл кредити, който ще се получи по този инструмент може да достигне 2 млрд. лева (около 1 млрд. евро). Сред критериите за предоставянето на тези кредити ще са спад на оборота за първото тримесечие на 2020 спрямо същия период на предходната година, неразплатени и прекратени доставки от началото на март 2020 г.

Срокът за кандидатстване и по двата инструмента е до края на 2020 г.

Сред предвидените мерки е и инструмент за капиталови инвестиции, предназначен за компании с потенциал да подпомогнат и възстановят икономиката след кризата, особено в сферата на иновациите и дигитализацията. Това са около 400 фирми, основно стартиращи иновативни предприятия.

Фондовете за градско развитие са друг инструмент, представляващ интерес в периода на кризата. С тях могат да се подпомогнат дейности, които трудно могат да бъдат финансирани чрез обичайната банкова дейност. Бенефициенти по тях могат да бъдат общини, публично-частни партньорства и предприятия от секторите на туризма и транспорта, които са пряко засегнати от ситуацията покрай коронавируса.

Министър Горанов изрази надежда, че отпуснатите средства ще могат да послужат като буфер за поемане на негативните последствия от кризата.


Снимки: БТА




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00