Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

8 финансови инструмента ще подкрепят бизнеса и гражданите в България

Снимка: БТА

Чрез 8 различни финансови инструменти с публичен ресурс от около 4, 5 млрд. лева (2.3 млрд. евро) държавата ще подкрепи малкия и средния бизнес, самонаетите и лицата с неплатен отпуск заради кризата, породена от пандемията с Covid-19. Това заяви на специален брифинг министърът на финансите Владислав Горанов в присъствието на премиера Бойко Борисов.


Първата мярка предвижда отпускане на безлихвени кредити за защита на хората, лишени от възможността да полагат труд в условията на пандемията. Тя се стартира през държавната Българска банка за развитие /ББР/ и ще се администрира от 12 търговски банки с развита клонова мрежа в цялата страна. Фокусът ѝ е върху физически лица и самоосигуряващи се, които ще могат да получат кредити до 4500 лева (2300 евро) с гратисен период до 24 месеца и период за издължаване до 5 години. Физическите лица, кандидатстващи по тази мярка, трябва да имат отработени поне 5 работни дни през март, ако това е месецът, в който лицето е излязло в неплатен отпуск.

Вторият инструмент е необезпечени оборотни кредити до 300 000 лв. (над 153 хил. евро) за осигуряване на ликвидност на микро, малки и средни предприятия. Той също ще бъде управляван от ББР през търговските банки. Очакваният портфейл кредити, който ще се получи по този инструмент може да достигне 2 млрд. лева (около 1 млрд. евро). Сред критериите за предоставянето на тези кредити ще са спад на оборота за първото тримесечие на 2020 спрямо същия период на предходната година, неразплатени и прекратени доставки от началото на март 2020 г.

Срокът за кандидатстване и по двата инструмента е до края на 2020 г.

Сред предвидените мерки е и инструмент за капиталови инвестиции, предназначен за компании с потенциал да подпомогнат и възстановят икономиката след кризата, особено в сферата на иновациите и дигитализацията. Това са около 400 фирми, основно стартиращи иновативни предприятия.

Фондовете за градско развитие са друг инструмент, представляващ интерес в периода на кризата. С тях могат да се подпомогнат дейности, които трудно могат да бъдат финансирани чрез обичайната банкова дейност. Бенефициенти по тях могат да бъдат общини, публично-частни партньорства и предприятия от секторите на туризма и транспорта, които са пряко засегнати от ситуацията покрай коронавируса.

Министър Горанов изрази надежда, че отпуснатите средства ще могат да послужат като буфер за поемане на негативните последствия от кризата.


Снимки: БТА


Още от категорията

Недоволство от скъпия ток за промишлеността

Цените на електроенергията в България превишават тези в основните експортни пазари за българска индустрия – Германия, Италия, Франция, Австрия – с над 50%. Това се казва в писмо на Асоциация на организациите на българските работодатели до премиера...

публикувано на 04.08.21 в 13:31

Програма ще насърчава производството на уникалните български продукти

Национална програма ще насърчава производството и употребата на уникалните за различните райони на България продукти. В работната група за създаването й са включени представители на министерствата на земеделието, на икономиката, на регионалното развитие,..

публикувано на 01.08.21 в 10:01
Асен Василев

Служебното правителство иска актуализация на бюджета

Днес ще бъде представено предложението на служебното правителство за актуализация на бюджета. Това ще стане на Третия обществен съвет към министъра на финансите, предаде репортерката на БНР Марта Младенова. Според министър Асен Василев се очаква..

публикувано на 22.07.21 в 06:25