Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

След поредния инцидент, провокиран от самонадеян дрогиран младеж:

Усещане за безнаказаност гнети българското общество

Приятели, колеги и минувачи оставиха цветя, свещи и надпис „Искаме справедливост“ на мястото, където при тежка катастрофа загина известният журналист Милен Цветков.
Снимка: БГНЕС

Навръх Великден, изявеният и харизматичен български телевизионен журналист Милен Цветков загина нелепо на столичен булевард, докато изчакваше в джипа си зелен светофар. Ударилият го отзад с висока скорост друг джип не остави и следа от опит за спиране. От кадрите от инцидента побиват тръпки!

Вече няколко дни се редуват емоционални, съчувствени, гневни, рационални и други реакции. Президентът Румен Радев коментира, че трагичната смърт на журналиста Милен Цветков е осветлила нещо, което днес грози всеки български гражданин: да стане жертва на беззаконието. Премиерът Бойко Борисов определи случилото се като „тежък, гаден и нещастен инцидент“ и коментира, че е необходима спешна промяна в законодателството. 

Обединението „Демократична България“, на което Милен бе съмишленик и водещ на предизборно студио, пледира за обективно разследване и мерки за преодоляване на известните от години системни фактори, довели до катастрофата, включително спешна програма за подобряване на условията за пътна безопасност и радикална реформа в начина, по който функционира Контролът на автомобилния транспорт.

Пред БНР експертът Богдан Милчев от Института за пътна безопасност се изказа скептично относно намеренията за промени. „Ние не можем да променим поведението на хората на пътя, които имат усещането, че няма държава“:

„Защото имитираме контрол, имитираме строеж на безопасна инфраструктура. Имитираме законодателство и обучение. Пет години говорим за промени в закона, за промени в санкциите, но нищо не се случва. За да кажем нещо добро по отношение на безопасността на движение, е необходимо да се извършат много промени, но тези, от които те зависят, сякаш нямат и помисъл.“

Експертът застава зад твърдението, че този, който осигурява транспортната система, той създава правилата и условията на пътя и трябва да предприеме нещо, ако те не се спазват. „За тези правила отговарят 11 институции! В момента ние не вярваме дори, че дрогираният водач, който на Великден уби Милен Цветков, ще получи правосъдието, което заслужава.“

Около злополуката бяха задържани 4 души – 22-годишният шофьор на джипа убиец, майка му – управител на една от най-големите фирми за производство на вина и спиртни напитки в страната, синът на известен депутат и приятелка на шофьора, които са били в джипа. Високата обществена значимост на случая едва ли ще позволи избягване на лични отговорности. Но има опасения от подценяване на проблеми от по-широко естество, които той повдига. Шофьор е бил дрогиран,  майката е предоставила джипа, знаейки за тази зависимост, приятелката на шофьора и депутатският син са избягали от мястото на произшествието, макар и след това да са дали показания. Бащата на последния е известен и с това, че стои зад проектозакон за либерализиране на дрогата. Тези обстоятелства са ярка илюстрация на тезата, че на различни нива в българското общество напоследък се ширят безотговорност и чувство за недосегаемост от закона.

Имаме допуснато системно нарушение на правилата за движение и на правовия ред в държавата, коментира пред БНР Диана Русинова от Европейския център по транспортни политики. "В обществото ни има проблем, защото ние не за първи път допускаме такъв водач да се качи в автомобил и да убие някого. И те стават повече. Много такива случаи остават неизвестни ". По думите ѝ строгостта на закона трябва да стане толкова сериозна, че това да не се случва и да се работи за превенция за борба с този тип престъпления

С явления като тези не може да се справи поотделно която и да било институция, власт или закон. Нелепата участ, която толкова незаслужено сполетя колегата Милен Цветков подсказва, че на тях трябва да се противопоставим едновременно всички с всичко възможно. И още сега, за да не бъде вярно, че - както днес твърди във в-к "24 часа" пребитият преди месец журналист Слави Ангелов - светофарите в България не светят в червено за "домашни любимци" като водача на джипа убиец, възпитавани от много малки, че никога нямат вина за нищо и са прави във всяка ситуация.

Снимки: БГНЕС

Още от категорията

България днес – 30 ноември 2022 г.

На Андреевден ви предлагаме продължение на разговора за културните посланици на страната ни по света с инициатора на едноименната инициатива на БНР Нина Цанева, а също – информация за „Българската Коледа“, среща с Деница Секуличка от българската общност в..

публикувано на 30.11.22 в 19:00

Жълт код за опасни валежи в 21 области на страната

В четвъртък в Предбалкана и високите западни полета ще вали сняг. В Дунавската равнина и Лудогорието ще вали дъжд и сняг и са възможни поледици. В Южна България ще вали дъжд. Минималните температури ще са от 0 до 5°, а максималните от 1 до 6°. В София..

публикувано на 30.11.22 в 18:55

Изоставено в Украйна българче ще получи бъдеще у нас

Държавната агенция за закрила на детето успя да върне в страната ни дете на година и половина – български гражданин, изоставено в Украйна от биологичните му родители веднага след раждането. Те са предоставили нотариално заверено съгласие за осиновяване...

публикувано на 30.11.22 в 18:35