Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разделяме се с един от недовършените символи на социализма

| обновено на 26.04.20 в 02:34
Снимка: БТА

Всички в София познаваме тази сграда, която трябваше да има формата на отворена книга с гигантски размери. Намира се на бул. „Цариградско шосе“ и е по маршрута от летището до центъра на столицата, откъдето преминава всеки, дошъл да види страната ни. 

Въпреки че призрачният гигант смени собственика си няколко пъти за изминалите 30 години, хората в София и до днес я знаят като сградата на ИПК-Родина (Издателско-полиграфически комплекс - Родина). 

Идеята е била държавата да построи най-голямата и модерна печатница на Балканите. Поради липса на средства проектът пропаднал и въпреки многобройните опити през последните години да се намери някакво решение, никой не успя да прекрои мащабната постройка в нещо рационално. В момента останките от сградата представляват стоманобетонна конструкция на 17 етажа, а прилежащият терен е около 60 дка. 

Новият притежател на имота е д-р Михаил Тиков, бизнесмен и собственик на лечебни заведения в София и страната. Той все още не е решил какво ще бъде построено на освободения терен, но е ясно, че мястото няма да се използва за нова болница. Теренът е голям и е подходящ за офиси и в момента тече проучване на градоустройствените възможности, научаваме от електронното издание Mediapool.

През историята на тази сграда можем да прочетем и историята на дългия и нелек преход на страната ни от времето на социалистическото строителство до изграждането на днешна демократична България

През далечната 1976 г. държавата решава да построи най-голямата печатница, където да има и редакционен корпус за всички журналисти в София, начело с редакцията на вестник "Работническо дело", официоз на комунистическата партия тогава. Проектът включва два корпуса – един на девет и един на петнадесет етажа и топла връзка между тях, триетажна сграда и две нива с подземни гаражи. Върху разгърната застроена площ от 50 000 кв. е трябвало да се разположат 600 кабинета, както и плувен басейн. Строителството започва през 1982 г. 

В края на 1989 г. настъпват промените, България изпада в невъзможност да погасява заемите си и градежът е замразен. Двете кули остават на груб строеж в продължение на 30 години. През 2001 г. българското правителството решава да продаде държавния имот на търг с начална цена от 7 млн. лева. Кандидати обаче не се явяват. 

Две години по-късно е обявена нова процедура за приватизация. Консорциум "Обединени български вестници", в който влизат изданията "Монитор", "Виж", "Дума", "Новинар", "Меридиан мач" и "Банкеръ", тогава придобива 51% от капитала за малко над 6 млн. лв, кат плановете за недовършения корпус предвиждаха той да бъде ремонтиран и въведен в експлоатация. Това така и не стана.

През 2012 г. с кредит от Корпоративна търговска банка, която в последствие фалира, бизнесдамата Ирена Кръстева и банкерът Цветан Василев придобиват останалите 49% собственост на държавата, в които влиза тъкмо недостроеният корпус. Тогава те премахват старите сини падащи прозорци и „замразяват” постройката. 

През лятото на 2018 г. предприемачът д-р Михаил Тиков купува от частен съдебен изпълнител за около 40 млн. лв. недовършената сграда на "ИПК Родина". И сега предстои контролираното ѝ взривяване. Тътенът е планиран за утрото в неделя, седмица след Възкресение. В съзнанието на всеки ще събуди различен спомен, а защо не и надежда за един по-зелен град.

Съставил: Гергана Манчева


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Валежите спират, но температурите остават ниски

В понеделник в източната половина от страната все още ще има валежи от дъжд, но до вечерта ще спират. На запад облачността ще се разкъсва и намалява, следобед на места в Югозападна България – до предимно слънчево време. Ще остане ветровито с умерен,..

публикувано на 29.09.24 в 18:30
Димитър Костов от Смолян (вляво)

Петдесет дрона рисуват сърце в световния ден за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания

С инициативата “Разходи се с кардиолога си” в големи български градове беше отбелязан днешният Световен ден на сърцето. Организаторите от Дружеството на кардиолозите в България акцентираха върху редовната умерена физическа активност, която е..

публикувано на 29.09.24 в 18:15

Тамбурата, гъдулката и кавалът скоро може да изчезнат от сцените

Традиционни народни инструменти, сред които тамбура, гъдулка и кавал, до 10-15 години ще изчезнат от българските сцени, ако не бъде обърнато внимание на изпълнителите на фолклорна музика. Това показва анализ от теренно проучване на Българската..

публикувано на 29.09.24 в 16:35