Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заедно в кризата

Народният певец Добрин Добрев за живота в Кипър в условията на Covid-19

Никозия, 22 април 2020 г., възрастна жена минава покрай статуята на богинята Атина
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В последните няколко седмици екипът на Радио България се стреми да „погледне“ към всички точки на света, в които има българи, да ви разкаже как се справят те, какви са мерките срещу кризата в страните, в които са избрали да живеят временно или постоянно.

„Поздрави на всички от слънчев Кипър! Тук времето е прекрасно и наистина е жалко, че сме затворени по домовете си, но трябва да бъдем дисциплинирани докрай“. 

С тези думи започва разказа си нашият сънародник Добрин Добрев, който от години живее в Кипър, но не прекъсва връзките си с родината. Дори преди месеци записа красиви добруджански песни за фонда на БНР. 

Както е известно, в тази страна българи живеят още от Средновековието, макар да не фигурират като отделна етническа група при преброяванията в страната. Смята се, че българите в Кипър днес са около 25 000, но според нашия събеседник броят им постоянно намалява. 

Добрин е талантлив народен певец, има и литературна дарба − пише стихове, есета, разкази, има издадени книги. 

Детството му преминава в Добруджа. По-късно Верка Сидерова, един от златните гласове на България, го приема за свой ученик и това променя живота му. 

С какво се занимава в Кипър и какви са мерките, с които се съобразяват хората там - ето и отговорите:


„Мисля, че Кипър се справя много добре с карантината. С малки изключения, хората са дисциплинирани и спазват мерките, наложени от правителството. Иначе глобата е от 300 до 400 евро. Излизаме един път на ден за два часа, като пускаме SMS. Работят магазините за хранителни стоки, аптеките. Извършват се чартърни полети, такъв имаше преди дни до България, със съдействието на нашето посолство тук". 

Верка Сидерова и Добрин ДобревВсеки, завърнал се в Кипър, отива в местата, определени за задължителната 14-дневна карантина, като обикновено това са хотели - продължава да ни разказва Добрин Добрев

"Бяха назначени тестове за коронавирус за всички работници в магазините за храни, напитки, пекарни и супермаркети. Аз съм управител на информационен център в Лимасол и собственик на магазин за български храни. Работата ми е свързана с много от нашите сънародници. Бих казал, че те се чувстват добре в момента. Поне на мен не ми е известно да има българи, засегнати от коронавируса". 

Много от жвеещите в Кипър българи искат да се върнат в България - споделя Добрин. "По Великденските празници всички църкви бяха затворени, а службите се предаваха по националната телевизия. Тези дни често се сещам за един стих от Валери Петров: „Хора, недейте тъгува, добрите писма са на път!“ 

Добрин Добрев използва карантината, за да работи върху нов репертоар. Не крие, че има покана от Националното радио за запис на нови песни.

„Освен това чета книги, слушам музика и това изпълва целия ми свят. Пожелавам на всички в България здраве, оптимизъм, кураж и търпение! И накрая, нека поздравим голямата певица на Добруджа, моята скъпа учителка Верка Сидерова, която днес, 26 април, навършва 94 години. Да ни е жива и здрава! А ние - да се учим от нейната мъдрост, да имаме силния ѝ дух. 
И да се радваме на огромното песенно богатство, което съхранява Българското национално радио и което пръска щедро от ефира към своите почитатели“.



Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС и личен архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Традицията на давулджиите или кой буди мюсюлманите по време на Рамазан

Денят Арифе е последният от свещения за мюсюлманите месец на постите Рамазан. В исляма това е най-благодатният месец от годината, свързва се с 30-дневните строги лишения – "оруч". Храненето и пиенето на течности и вода става само преди изгрев и след..

публикувано на 09.04.24 в 11:30

Кукери, старци, бабугери, чауши … село Турия е домакин на маскарадни игри

Подбалканското село Турия посреща над хиляда участници в маскарадните игри "Старци в Турия“. В тазгодишното издание на фестивала на 30 март ще се включат 28 кукерски групи от цяла България. Ежегодно събитието привлича хиляди гости от страната и..

публикувано на 30.03.24 в 07:10

Демоничният конник св. Тодор

"В обширен регион в Северна България конникът св. Тодор се възприема като демоничен персонаж. Народните определения за него звучат по следния начин: овампирчен , вкаракончен или таласъмлия светец… Той посещава забранените през този период..

публикувано на 23.03.24 в 04:30