Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Продължава смекчаването на мерките заради Covid-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След като на 1 май отпадна въведената заради Covid-19 забрана за посещение на планини, национални и природни паркове в България, а малко преди това беше разрешена разходката в градските паркове за определени групи от населението, от 4 май районните кметове в столицата създават организация за отваряне и на по-малките градини, при спазване на всички противоепидемични мерки.

На 3 май бяха премахнати ограничителните ленти в големите паркове, но гражданите трябва да продължат да спазват еднопосочното движение и въведените правила за разходка, коментира пред БНР Красимир Димитров, директор на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столичната община. Той подчертава, че заповедта за градините на София остава същата, както и досега – разходки на родители с деца до 12 години – от 09:30 до 18:30 часа, а извън тези часове се допускат индивидуално спортуващи и стопани с техните домашни любимци. Всички те обаче до 21:00 ч. трябва да са напуснали парковете.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която, при определени условия, от 6 май ще бъде разрешена работата на открито на ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе сладкарници. Масите в тях трябва да са разстояние не по-малко от 2,5 м. и да не са за повече от 4 души. Обслужващият персонал ще носи защитни маски, а масите и столовете ще се дезинфектират след всеки посетител. На видни места ще има диспенсери с дезинфектант за клиентите. Съгласно заповедта на министъра Българската агенция по безопасност на храните ще определи до 5 май и други изисквания за работата на обектите на открито.

От 4 май се възобновяват шофьорските курсове, провеждането на изпити за правоуправление, теоретичните и практическите занимания за шофьори на моторни превозни средства, обучения за специалисти в авиацията, сухоземния и морския транспорт. Организаторите на курсовете са длъжни да осигурят спазването на мярката за социална дистанция и на всички останали противоепидемични мерки. Те трябва да носят защитни маски за лице и да извършват дезинфекция на учебните превозни средства.

Упражняването на индивидуален спорт на открито също се разрешава от 4 май. В заповедта на здравния министър са посочени като допустими спортове като тенис, колоездене, лека атлетика, голф и др., при спазване на дистанция от най-малко 2,5 метра между отделните спортуващи.

Допускат се и посещенията на самостоятелни плувни комплекси и басейни, без да се разрешава все още функционирането на прилежащите към тях търговски обекти. Комплексите трябва да са осигурили т.нар. “филтър на вход”, като чакащите да влязат е нужно да спазват дистанция помежду си, като на всички посетители ще се измерва и телесната температура. Всеки обект трябва да разполага с диспенсери с дезинфектант, еднократни кърпи за посетителите, маски и защитни ръкавици за персонала. Тоалетните и съблекалните ще се дизенфекцират на всеки час.

След 6 май се очаква да бъдат премахнати и контролно-пропускателните пунктове между областните градове, а при нужда, на локално ниво ще се затварят улици или квартали.

На 4 май се очаква да бъде готов и проектозаконът, с който ще се отмени извънредното положение и ще продължи действието на различни здравни, икономически и социални мерки, свързани с Covid-19.

Още от категорията

Бойко Рашков: Прокуратурата бездейства за имущественото състояние на 38 политици и магистрати

Прокуратурата бездейства за проверката на имущественото състояние на 38 политици и магистрати с имоти в чужбина, които не са декларирани у нас, заяви пред БНР вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков. Според него обвинението разполага с данни за..

публикувано на 20.06.21 в 11:23

До пет години болниците може да останат без медицински сестри

Ако не се предприемат мерки за осигуряване на медицински кадри, до няколко години в болниците ще настъпи катастрофа, предупреди пред БНР председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. “Сестрите ще се изчерпят до 5 г., ако не се направи..

публикувано на 20.06.21 в 10:40

Електронното здравеопазване и умните градове сред акцентите на Bulgarian Digital Week 2021

Повече от 150 лектори от цял свят, обединени в 14 тематични конференции ще предложи тази година Българската дигитална седмица ( Bulgarian Digital Week 2021 ) от 21 до 26 юни. Форумът ще се проведе онлайн и ще предостави актуални новини и..

публикувано на 20.06.21 в 10:20