Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България отбелязва Деня на Европа и 75 години от победата над нацизма

Снимка: БТА

С тържествено издигане на знамето на Европейския съюз пред сградата на президентството в София отбелязахме Деня на Европа - 9 май. На церемонията присъстваха държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-кметът на София Дончо Барбалов, лидерът на БСП Корнелия Нинова, общественици и граждани. Прозвучаха химните на България и на ЕС.

По-рано през деня президентът Радев и заместникът му Илияна Йотова положиха цветя пред паметника на Незнайния войн, по повод 75-годишнината от края на Втората световна война в Европа

"В тези трудни дни трябва да търсим общите интереси, а не да чертаем разделителни линии, които не са в интерес на Европа", подчерта президентът Румен Радев и допълни, че в кризата е важно да търсим това, което ни обединява, "така че да можем да излезем по-силни, сплотени и отговорни". Той поздрави и всички, които самоотвержено работят, за да премине България през изпитанието с коронавируса, както и онези, които не са се поддали на паниката и на страха, а са проявили отговорност.

В Деня на Европа можем да се гордеем, че сме част от най-демократичния съюз на планетата – отбеляза в профила си във Фейсбук министър-председателят Бойко Борисов: „България не е само консуматор на привилегии и еврофондове, ние пазим външната граница на Европейския съюз, участваме във вземането на решения за общата сигурност и просперитет на нашия континент“.

По повод годишнината от победата над нацизма, премиерът призовава да помним жертвите на войната и уроците на историята

"В мрачните години на Втората световна война Лондон, Москва и Вашингтон и техните съюзници заедно побеждават нацистката армия. Това е пример за солидарност, от която нашият свят се нуждае и днес“ – изтъква Бойко Борисов.

Българският премиер участва и в специално видеообръщение на евролидерите за празника, където описва най-стария континент така: "Европа, най-доброто място за живеене, най-много демокрация, най-много солидарност, най-много права на хората". 

Междувременно, посланиците на държавите-членки на Европейския съюз в България също излязоха със специално видео послание към българите за Деня на Европа - 9 май.

Видеозаписът започва с думите на българския външен министър Екатерина Захариева: "Съединението прави силата. Честит ден на Европа!". А всеки от посланиците повтаря на своя език българския девиз, изписан и на сградата на Народното събрание. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България предлага подкрепа за пострадалите украински деца от болницата в Киев

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов предложи деца, преживели ракетния удар на 8 юли 2024 г. срещу най-голямата многопрофилна детска болница в Украйна, да получат подкрепа за възстановяване и рехабилитация в почивни бази у нас. В..

публикувано на 09.07.24 в 17:45

Български доброволци и полицаи ще оказват помощ на олимпиадата в Париж

Сред подбраните доброволци от цял свят петима българи ще съдействат на спортистите и на публиката по време на олимпийските игри в Париж, съобщи френският посланик в София Жоел Мейер. В интервю за в-к "Дневник“ той допълва, че 35 български полицаи ще..

публикувано на 09.07.24 в 15:10

България днес - 8 юли 2024 г.

В „България днес“ на 8 юли говорим за еволюцията и кризите в IT сектора и как това се отразява на възможностите за работа в сферата на високите технологии. Разговаряме за академичното изучаване на български език в Албания с доц. Раки Бело, преподавател в..

публикувано на 08.07.24 в 19:00