Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За зеленото богатство на България

Горските терени заемат 30% от територията на България

Безспорен е приносът на горите за качеството на живот на човечеството. В Исландия дори беше отправен призив към хората да прегръщат дърветата, за да превъзмогнат изолацията поради пандемията от Ковид-19. Горите и гористите местности в Европейския съюз са 182 милиона хектара, равняващи се на 5 процента от всички в света. Първенец е Швеция с 30,5 милиона хектара зелесена площ. Следва я Испания с 27,6 милиона хектара. На другия полюс е Малта с гори от едва 1,1 на сто от територията й. По данни на Изпълнителната агенция по горите общата площ на горските територии в България е 3,8 милиона хектара, или около 30 процента от територията на страната. Обликът им дават около 30 дървесни вида. Най-старото дърво у нас е вековен дъб на над 1600 години, но вековните дървета в България са около 2300.

От Агенцията отчитат увеличаване на общата площ на горските територии – от 1960-а до 2017-а те са нараснали с над 600000 хектара. За това със сигурност е спомогнала и залесителната кампания на Никола Рахнев – Гората.бг. Вече 8 години нейна цел е засаждането от доброволци на един милион дървета у нас. Очаква се тя да бъде изпълнена тази есен, тъй като до момента те са вече 902 000.

„Най-лесният начин да разбереш нещо истински и в дълбочина, е да го преживееш. След нашите събития хората си тръгват трансформирани. Децата, участващи в наши инициативи по засаждане на дървета или по отглеждане на собствено дърво, в бъдеще могат да се окажат двигатели на положителна промяна. Когато човек засади дърво се променя връзката му с природата и той започва да я обича много по-истински, защото обичаме това, за което се грижим.”

По данни на Организацията по прехрана и земеделие на ООН всяка година се губят 130 000 кв. км от световните гори в резултат на обезлесяване. Същевременно в света има над 1 милиард хектара унищожени или деградирали горски територии, които могат да бъдат възстановени. 

Осведомеността на българите по екологичните въпроси се е повишила през последните години, категоричен е Никола Рахнев:

„Това е естествена функция на факта, че в световен мащаб вниманието към природата се повишава. Сред причините за това са климатичните промени, природните катаклизми и дори настоящата пандемия. Обществото ни като цяло се развива и нещата се променят количествено и качествено”

Засаждането на дърво прави хората по-отговорни към света, категоричен е Никола Рахнев. С времето желаещите да се включат в кампаниите за залесяване растат. Те нямат типичен профил – участват най-различни представители на обществото, но това което ги свързва е, че са „добри хора”, казва основателят на инициативата Гората.бг: 

„По-младите хора са все по-любознателни и търсят повече знания, достъпът до които е все по-лесен. Най-младият ни участник в кампанията ни е бебе на девет дни, разбира се, придружено от двамата си родители. Включвали са се и хора над 90-годишна възраст. Участниците ни са с различен произход, социален статус и професии. Наблюдава се контраст – каузата привлича както хора от IT сектора, които търсят връзка с природата, така и хора, работили дълги години по полета и градини. Това, което ги свързва, е желанието да направят нещо смислено, от сърце, за останалата част от обществото и за Земята като цяло.”

Въпреки че за Никола Рахнев всяко едно отсечено дърво е беда, той определя като най-голям екологичен проблем за България не незаконната сеч, а замърсяването – на въздуха, почвите, битовото и промишленото. За решаването му е нужна политическа воля, гражданско съзнание и обществена подкрепа, както и икономическа стабилност. Рахнев е категоричен, че обучение по опазване на околната среда трябва да е част от учебната програма в училище. Според него уроците по темата, залегнали в някои учебни предмети в момента,са недостатъчни, а образованието по екология в училищата, и то не само у нас, е изоставащо. 

„Ако протегнем сега ръка към децата, учениците и младите хора и им дадем възможност и знание за природосъобразния начин на живот, след няколко десетилетия те може да изградят общество, което да бъде в състояние да реши всички проблеми, за които ние днес нямаме отговор.”

Призивът му е в тон и с обръщението на Цар Борис III от 4 март 1926 г. по повод празника на залесяването: „Българи, пазете горите, които красят нашето Отечество и са източник на здраве и богатство за народа ни!”.

Снимки: Гората.бг

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Атанас Запрянов

Министър Атанас Запрянов е готов да продължи работата си в новия служебен кабинет

Военният министър Атанас Запрянов потвърди пред журналисти, че ще приеме да остане на поста, ако му бъде предложено, и в следващия служебен кабинет. “ Основен дългосрочен приоритет в следващия служебен мандат ще бъде личният състав – ще разработим..

публикувано на 24.08.24 в 15:09
Илияна Йотова

Президентът няма да назначи служебен кабинет с вътрешен министър Калин Стоянов

Димитър Главчев има втора възможност да представи кабинет, който да направи честни и прозрачни избори и да имаме ново правителство след няколко месеца , заяви пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва в честванията на Шипка по..

публикувано на 24.08.24 в 13:17
Румен Радев

Славата на Шипченската епопея остава ненадмината

“ Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината .” Това написа във фейсбук страницата си президентът Румен Радев по повод 147-ата годишнина от..

публикувано на 24.08.24 в 12:00