Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напусна ни голямата родопска певица Христина Лютова

Снимка: Facebook / Христина Лютова

Това съобщи дъщеря ѝ: „Тази сутрин (12 май) спря да тупти сърцето на моята майка… 12 дни преди на навърши достолепните 80 години.“

Христина Лютова е родена в Смолян на 24 май 1940 г. Като ученичка с успех изпълнява модерни за времето песни, а решението да се занимава професионално с народна музика идва сравнително късно. През 1962 г. постъпва в Ансамбъл „Родопа“ в родния си град и така родопската песен става нейна съдба и вдъхновение. Три десетилетия Христина Лютова е сред солистите на смолянския ансамбъл, но това далеч не изчерпва нейния принос в сценичното претворяване на родопския фолклор. От различни източници, предимно възрастни носители на народната ни песен, тя е събрала и съхранила над 400 безценни образци. Част от тях са във фонда на Българското национално радио.

Нейният красив, плътен и богат на тембри алт е звучал във Франция, Куба, Холандия, Русия, Гърция, Мексико, Беларус, Чехия, Корея, Германия, Унгария и др. страни, където е гостувала като част от народния хор „Големите български гласове“ с диригент Здравко Михайлов. Много почитатели събра и Каба трио „Родопея“, в което пееше с дъщеря си Марияна Павлова и Силвия Ненкова (също певици с ниски гласове).


През последните години известната родопчанка живееше при дъщеря си в Лондон. За здравето ѝ са се грижили добри лекари, споделя Марияна, а за Христина казва, че е запазила мъдростта и силата на духа си.

Поклон пред паметта ѝ!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Здравей"– нещо ново от Мери Бойс Бенд

Шест години след излизането на последния засега албум на Мери Бойс Бенд, озаглавен "Щастливи дни", групата ни казва "Здравей", завръщайки се с едноименната нова песен. За този период самата Мери – Мария Мутафчиева – издаде своя първи..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

За 55-и път БНР награждава победителите в конкурса за българска песен "Пролет"

Конкурсът за нова българска песен "Пролет" на БНР се проведе за 55-и път. От създаването си през 1970 г., музикалният форум без прекъсване ежегодно стимулира родните автори и изпълнители да създават нова музика. Наградите, които дава конкурсът, са..

публикувано на 30.05.24 в 10:15

"Вселена" – отново среща музикалните светове на Михаела Маринова и Любо Киров

Две звездни имена от две поколения в българската музика – Любо Киров и Михаела Маринова - се събират отново. За първи път ги чухме заедно през 2020 г. в дуетна версия на вече хитовата песен на  Любо Киров  "Мога". Тя имаше такъв успех, че се..

публикувано на 29.05.24 в 10:15