Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Търси съкровището” в София

4
Орден „Мадарски конник“ 1 степен

Животът в България постепенно се възстановява. След дългата изолация хората използват хубавото време, за да прекарат повече време навън. А от 15 май до 15 юни те ще могат да съчетаят приятната разходка в централната част на София с участие в играта „Търси съкровището”. Целта ѝ е да популяризира места, личности и събития, свързани с историята на България, а също ордените и медалите като начин на обществена признателност на заслужили хора. 20-те „съкровища”, които трябва да намерят ентусиастите, са контейнери с отличия, учредени в периода от 1945 до 1991 г.

„Причината, поради която избрахме този период е, че тогава са създавани и раздавани най-много ордени и медали. Сред ордените са „Кирил и Методий”, „Народна Република България”, който е бил един от висшите, „Медал за майчинство“, с който са награждавани майки, родили, отгледали или възпитали 3 и повече деца. Този орден не присъства в съвременната наградна система. Включена е широка палитра от ордени, връчвани на хора с най-разнообразни заслуги и се надяваме играта да стимулира разбирането за българската наградна система”, обяснява Евгений Иванов, един от организаторите на инициативата.


Контейнерът съдържа също информация кога е учредено и отменено отличието, кой е неговият автор и кратко описание за какви заслуги е връчвано. Първите 25 участника с най-много открити съкровища ще получат каталог “Почетни звания, ордени и медали на България (1944 – 2020 г.)”, както и орден или медал (учреден в периода от 1945 до 1985 г.).

„Каталогът дава нов поглед върху българската наградна система, предпоставките за нейното възникване и развитие, има и непоказвани до момента образци. И най-важното: обяснява защо е бил връчван всеки един орден, почетно звание или медал. Включена е информация дори за металния състав – нещо, което не присъства досега в нито един каталог - казва Евгений Иванов и загатва, че отличията ще бъдат скрити около знакови за историята места: – Орденът „Кирил и Методий” ще е до места, свързани с българската култура. Военните ордени и медали – близо до национални паметници. Ние популяризираме тези места и искаме хората да научат, каква цел имат ордените и медалите и за какви заслуги са връчвани.“

Орден „НРБ“ 2 степен с кутияПознават ли българите историята си или трябва постоянно да се напомня за по-важните места, личности и събития?

„Опасявам се, че българската история се интерпретира от гледна точка на политиката – смята Евгений Иванов. – Историята не следва да се разглежда еднозначно. Във всеки етап има събития, с които можем да се гордеем. И ние се опитваме да покажем точно това: че има хора, които са заслужили и са били удостоени с държавни награди. Ние трябва да ги познаваме, те трябва да служат за пример. Необходимо е обществото по-активно да разпознава хората, които заслужават отличия и да ги предлага за награждаване. Това е целта на проекта на ЕС, в рамките на който се реализира играта: да дадем по-широка възможност на гражданите да предлагат личности за ордени и медали. Има дефицити в съвременната наградна система и нашата задача е да посочим възможните решения.”

Организаторите разчитат на съвестта на участниците и уточняват, че лица под 18-годишна възраст трябва да са придружени от своите родители, защото контейнерите са скрити на места, изискващи присъствието на възрастен човек. Необходима е и предварителна регистрация. Всички условия могат да се намерят на страничката на играта във Фейсбук.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Снимка: Facebook 
/Balgaria.i.Makedonia.Istoria.i.Politika

Преведоха на английски двутомника "България и Македония, история и политика"

40 автори с 43 теми участват в първия том на сборника "България и Македония, история и политика". С научни факти първият том проследява Средновековието, Османския период, борбата за правата и свободите на населението в Македония и възникването..

публикувано на 23.04.24 в 11:50

Обилни валежи се очакват във вторник – жълт код за 7 области в Западна България

Във вторник, 23 април, минималните температури в страната ще са между 6 и 11°, в София 7°. През деня ще е облачно и дъждовно. В Западна България количествата ще са значителни. Вечерта валежите ще спират. Максималните температури ще са от 12 до 17°,..

публикувано на 22.04.24 в 20:05

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00