Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България настоява за съхраняване на Болградския район като български

Снимка: mfa.bg

Външният министър Екатерина Захариева обсъди с украинския си колега Дмитро Кулеба плановете на Киев за административно-териториална реформа на Болградския район, населен предимно с етнически българи. По телефона Захариева изрази надежда Украйна да преосмисли своята позиция и да вземе под внимание мнението на 200 000-та българска етническа общност в областта, която не е съгласна с промяната. Българското малцинство в Украйна е естествен мост на приятелството и сътрудничеството между двете страни и правата му следва да се зачитат, призова Захариева. Тя покани Кулеба да посети България. Двамата са разговаряли и за пътуванията на украински туристи до България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В 15 области на Северна България се задават опасни валежи

В четвъртък , 13 юни, до обяд ще е предимно слънчево, след което ще се заоблачи и първо в планините, а после и над цялата страна ще превалява. На север има условия за интензивни валежи и градушки, поради което е обявен жълт код за очаквани опасни..

публикувано на 12.06.24 в 19:35

Липсата на ясна политическа посока и приоритети овластява администрацията

"Държавен служител не е мръсна дума" – с такъв лозунг в началото на април протестираха държавните служители под прозорците на властта. Причината беше драстичното изоставане във възнагражденията на служителите в държавната администрация спрямо средната..

публикувано на 12.06.24 в 11:50

България ще участва в Tourism Expo Japan 2024

По инициатива на посолството на България в Япония тази година страната ще бъде представена с национален щанд на Международното туристическо изложение Tourism Expo Japan 2024, което ще се проведе в японската столица Токио. Туристическото..

публикувано на 12.06.24 в 09:05