Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делото на Кирил и Методий е на почит в целия християнски свят

Образите на Св. св. Кирил и Методий − върху пощенски марки от Африка и Ватикана

Снимка: архив на доц. Веселка Желязкова

Дори да изглежда невероятно,  все пак е факт, че през 2015 г. република Мозамбик /Югоизточна Африка/ е издала няколко пощенски марки и колекционерски пощенски плик с ликовете на солунските братя Кирил и Методий. Поводът тогава е 1200 години от рождението на св. Методий. Изображенията върху марките са много интересни. Сред тях има стенопис от Троянския манастир, витраж от църква в Словения, паметен кръст от Солун. Авторите на тази серия използват артефакти от различни славянски страни и сякаш чрез тези символи обхождат маршрута, по който е минало делото на Славянските просветители, което се почита не само от славяните, а и от целия християнски свят.

„Марките от Мозамбик представляват пощенски блок от четири марки, една отделна марка, както и колекционерски плик – обясни в интервю за БНР доц. Веселка Желязкова, от Кирило-Методиевския научен център при БАН. – Първата марка от блока възпроизвежда един от най-известните стенописи с ликовете на светите братя Кирил и Методий − от Троянския манастир. Той е дело на Захари Зограф, считан за основоположник на българската светска живопис. Следващата марка представя образите на славянските просветители върху един витраж, който се намира в старинния храм „Св. Йоан Кръстител“ в гр. Марибор, Словения. Друга марка от този блок съдържа две изображения − паметен кръст в чест насветите братя, който се намира в Солун, а също така снимка на Башчанската плоча от края на XI и началото на XII  в. − един от най-старите съхранени глаголически паметници /от около 1100 г./. Освен този пощенски блок, в обращение е пусната и отделна марка, върху която централно място е отделено на монументален паметник на Кирил и Методий в Чехия, издигнат през 1931 г. А в горния ляв ъгъл на марката е възпроизведена известната фреска от XI в. „Св Кирил и Методий в Рим“, която се намира в църквата „Сан Клементе“.

Връзката между делото на славянските първоучители и далечната африканска страна е тъкмо апостолическото писмо на папа Йоан Павел II, с което през 1980 г. той обявява светите братя Кирил и Методий за съпокровители на Европа. С този акт създателите на българската писменост получават заслужено признание и в католическия свят. Тъй като близо 24% от жителите на Мозамбик са католици, те се приобщават към почитащите паметта на славянските просветители.

Славянските първоучители са символ на религиозното и културно единение в Европа, а и в света – доказателство за това са и двете поредици пощенски марки с техните ликове, издадени през годините от Ватикана“ – допълва доц. В. Желязкова.

„Едната поредица е от 1963 г. и с нея е отбелязана 1100-годишнината от началото на апостолската мисия на Кирил и Методий сред славяните. С издаването на тези марки Ватикана иска да подчертае и своето участие във Великоморавските събития. На две от марките образите на Кирил и Методий са предадени по стенописите, рисувани в базиликата „Сан Клементе“ от Пиетро Расини през XVIII в. А третата марка от тази първа поредица, представлява карта от ХVI в. на Моравия, Полша и Унгария, а надписът на нея гласи „Св. Кирил и Методий – славянски апостоли“. Втората поредица на Ватикана се състои от три марки, пуснати в обращение през 1985г. В тях се набляга на религиозно-просветителското съдържание на делото на Славянските апостоли, благословено от папа Адриан II. Те имат интересен вид, защото са изработени в модернистичен аспект. Представляват авторски творби и дори на едната от тях славянският апостол Св. Методий е представен в одежди на католически архиепископ с типична католическа шапка и жезъл. Интересна е и третата марка от Ватикана, която също представя светите братя Кирил и Методий като съпокровители на Европа, като редом с тях е и Св. Бенедикт, който е провъзгласен за неин покровител още през 1964г.“


Редактор: Гергана Манчева /по инт. на Венета Гаврилова, програма „Хр. Ботев“ БНР/

Снимките са предоставени от доц. Веселка Желязкова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37