Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата се завръщат в детските градини и яслите

Снимка: БГНЕС

След повече от два месеца карантина, заради Covid-19, на 26 май 2020 г. отварят врати детските градини и яслите. Създадена е специална организация със засилени противоепидемични мерки.

В София работа подновяват 176 детски градини и 24 самостоятелни детски ясли.

По информация на Столичната община, родителите на общо 11 849 деца са заявили желание да изпратят децата си в общинските детски градини, което е 26 % от общия брой на посещаващите ги. В самостоятелните детски ясли децата ще са 860 или - 43 % от обичайния им брой.

По данни на директорите, родители на деца от шест детски градини не са заявили желание децата им да ги посещават в първата седмица на отварянето им.

В 7 детски градини – пет в район "Студентски" и по една в район "Надежда" и "Илинден" се извършват неотложни ремонтни дейности. Очаква се детските градини в "Студетски" и "'Илинден" да отворят врати на 1 юни, а детската градина в "Надежда" да отвори врати в средата на юни.

Всички деца, които са здрави и се чувстват добре, имат право да посещават детските градини. Всяка сутрин здравословното им състояние ще се проверява от медицинския персонал на детската градина, като децата с висока температура и грипоподобни симптоми трябва да останат вкъщи до пълно възстановяване.

Директорите имат задача да организират ежедневна дезинфекция на детските площадки и 4 пъти на ден дезинфекция на помещенията, както и да осигурят дистанция между различните групи и между персонала и родителите.

Увеличава се времето за провеждане на занимания навън при хубаво време, като при игрите навън ще се следи заедно да играят само деца от една група.

Посещенията на родители вътре в помещенията ще остане забранено, както и преди затварянето на детските градини.

От 26 май 2020 г. се разрешават и индивидуалните и колективните спортни занимания за деца до 18-годишна възраст на закрито и на открито. Заниманията не трябва да имат състезателен характер и да се провеждат пред публика. Разрешени са и индивидуалните спортни занимания на закрито и на открито, без състезателен характер и без публика. Облекченията са разписани в заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от 20 май т.г.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30

България днес - 26 април 2024 г.

В края на седмицата Слънцето ни се усмихна с усещане, че чудото предстои. Тази събота православните християни отбелязват Лазаровден, а в неделя - Цветница. Специално за Радио България богословът Александра Карамихалева ще ни припомни духовния..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01