Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Блокиран“ в чужбина заради Covid-19

Как българската държава помогна на глухонямо момиче блокирано на израелско летище

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Когато пандемията от Covid-19 ограничи въздушния транспорт из целия свят, много международни полети бяха отложени и мнозина се оказаха в капан по летищата. От една страна не можеха да напуснат държавата, в която са се озовали по работа или на екскурзия, от друга хотелите бяха затворени, за да отседнат в тях. Така единственият възможен, но нелегален подслон се оказаха затворените летища.

В подобна ситуация се оказа и едно глухонямо българско момиче, с отменен полет, на международното летище „Бен Гурион“ в Тел Авив. Само можем да гадаем как се е почувствала, когато вместо да се качи на самолета за България се оказала блокирана на летището. Тя дори не разбрала, че е обявено извънредно положение заради пандемията. Невъзможно било и да се върне в Тел Авив, заради строгите противоепидемични мерки на израелските власти. Истинско чудо е как българката успяла да прекара на летището цели пет дни, докато не попада на руски гражданин, който съобщава за нея в българското посолството в Тел Авив. Сигналът за бедстващата българска гражданка приема Николай Зашев, завеждащ консулската служба в посолството ни, който веднага се свързва с нея.


„Същия ден отидох да я посетя на място и ѝ занесох храна. Беше по време на карантинните мерки. Тя се оказа в много неприятно положение, не можеше да общува свободно с останалите хора. Беше дошла в Израел като турист и когато тръгнала да се прибира, разбрала, че полетът на българската авиокомпания е отменен. Положихме всички усилия да разрешим случая ѝ. Посланикът разпредели задачите и започнахме да ѝ търсим първия възможен полет, за да се прибере в България.“

Първият вариант за репатрирането на българката бил след три дни, но това означавало да остане още три на летището. За щастливата развръзка помогнала местна туристическа фирма, която намерила билет. Макар и с няколко прекачвания през Минск, Париж и Барселона това било единствената възможност:

„През цялото време поддържах връзка с колегите консули от Минск и от Париж, които също съдействаха за благополучното й прибиране у дома. Впоследствие и един от парижките полети беше отменен. Веднага установихме връзка с нея и ѝ помогнахме да продължи. Накрая, след всички премеждия тя се прибра благополучно в България. Потвърди пристигането си и ми благодари. Не оценявам това като геройство. Бих го направил за всекиго. Просто нейният случай е малко по-особен“, заключава Николай Зашев.

Надяваме се историята на българската туристка в Израел да послужи като знак за действие на всеки, изпаднал в подобна ситуация. Препоръчително е да носим в себе си актуалните телефонни номера на дипломатическите мисии на родната си държава в страните, които посещаваме. И да не се притесняваме да потърсим помощ при нужда.

Снимки: ЕПА/БГНЕС


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40