Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Блокиран“ в чужбина заради Covid-19

Как българската държава помогна на глухонямо момиче блокирано на израелско летище

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Когато пандемията от Covid-19 ограничи въздушния транспорт из целия свят, много международни полети бяха отложени и мнозина се оказаха в капан по летищата. От една страна не можеха да напуснат държавата, в която са се озовали по работа или на екскурзия, от друга хотелите бяха затворени, за да отседнат в тях. Така единственият възможен, но нелегален подслон се оказаха затворените летища.

В подобна ситуация се оказа и едно глухонямо българско момиче, с отменен полет, на международното летище „Бен Гурион“ в Тел Авив. Само можем да гадаем как се е почувствала, когато вместо да се качи на самолета за България се оказала блокирана на летището. Тя дори не разбрала, че е обявено извънредно положение заради пандемията. Невъзможно било и да се върне в Тел Авив, заради строгите противоепидемични мерки на израелските власти. Истинско чудо е как българката успяла да прекара на летището цели пет дни, докато не попада на руски гражданин, който съобщава за нея в българското посолството в Тел Авив. Сигналът за бедстващата българска гражданка приема Николай Зашев, завеждащ консулската служба в посолството ни, който веднага се свързва с нея.


„Същия ден отидох да я посетя на място и ѝ занесох храна. Беше по време на карантинните мерки. Тя се оказа в много неприятно положение, не можеше да общува свободно с останалите хора. Беше дошла в Израел като турист и когато тръгнала да се прибира, разбрала, че полетът на българската авиокомпания е отменен. Положихме всички усилия да разрешим случая ѝ. Посланикът разпредели задачите и започнахме да ѝ търсим първия възможен полет, за да се прибере в България.“

Първият вариант за репатрирането на българката бил след три дни, но това означавало да остане още три на летището. За щастливата развръзка помогнала местна туристическа фирма, която намерила билет. Макар и с няколко прекачвания през Минск, Париж и Барселона това било единствената възможност:

„През цялото време поддържах връзка с колегите консули от Минск и от Париж, които също съдействаха за благополучното й прибиране у дома. Впоследствие и един от парижките полети беше отменен. Веднага установихме връзка с нея и ѝ помогнахме да продължи. Накрая, след всички премеждия тя се прибра благополучно в България. Потвърди пристигането си и ми благодари. Не оценявам това като геройство. Бих го направил за всекиго. Просто нейният случай е малко по-особен“, заключава Николай Зашев.

Надяваме се историята на българската туристка в Израел да послужи като знак за действие на всеки, изпаднал в подобна ситуация. Препоръчително е да носим в себе си актуалните телефонни номера на дипломатическите мисии на родната си държава в страните, които посещаваме. И да не се притесняваме да потърсим помощ при нужда.

Снимки: ЕПА/БГНЕС


Още от категорията

Без планов прием в болниците при над 120 случая на Covid-19 на 100 000 души

От днес, 25 октомври, лечебните заведения в областите със заболеваемост над 120 души на 100 хиляди население преустановяват плановия прием и плановата оперативна дейност. Според заповедта на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов всички..

обновено на 25.10.20 в 10:08

Предстои 109-а вечер на антиправителствен протест

Протестиращите, искащи оставките на правителството и на главния прокурор, днес ще се съберат за 109-и пореден ден при сградите на властта. Снощи демонстрацията им премина под надслов „Нас не ни е страх“. „ Натискът,  който оказва протеста, все пак..

публикувано на 25.10.20 в 09:33

1043 нови случаи на коронавирус

14,7% от направените 7094 PCR тестове през последното денонощие са се оказали положителни, според данните на Единния информационен портал. Това означава, че 1043 души са се заразили с коронавирусна инфекция. От тях най-много са в София- 393, в Пловдив –..

публикувано на 25.10.20 в 09:15